Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2019/20:67 Användningsförbud och avskyltning av fordon med obetalda felparkeringsavgifter

Motion 2019/20:3484 av Magnus Jacobsson m.fl. (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2019/20:67
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-01-29
Bordlagd
2020-02-04
Granskad
2020-02-04
Hänvisad
2020-02-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tiden för att meddela ett användningsförbud bör bestämmas till tre månader i stället för sex månader och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en polis eller bilinspektör ska ha rätt att omhänderta ett fordon när ett användningsförbud överträds och fordonet används utan registreringsskylt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Regeringen har lämnat en proposition med förslag om att det ska bli förbjudet att använda ett fordon med obetalda felparkeringsavgifter och om att en polisman eller bilinspektör ska omhänderta registreringsskyltar om användningsförbudet överträds. Förslagen syftar till att skärpa lagstiftningen mot s.k. fordonsmålvakter, ett växande samhällsproblem som innebär att staten går miste om stora intäkter och som ofta försvårar polisens utredningsarbete. Vid årsskiftet 2017/18 uppgick de fordonsrelaterade skulderna hos kronofogden till 1,9 miljarder kronor, och en betydande del av skulderna kan hänföras till fordonsmålvakter. Vi delar regeringens vilja att stärka svenskt rättsväsendes möjligheter att ingripa mot fordonsmålvakter, men förslagen är inte tillräckligt kraftfulla för att få verklig effekt.

Regeringen föreslår att ett fordon inte ska få användas om felparkeringsavgifter som uppgår till mer än 5 000 kronor inte har betalats och det har gått minst sex månader sedan beloppet senast skulle ha betalats. Flera remissinstanser tillstyrker förslaget, men många framhåller att de vill att regeringen vidtar ytterligare åtgärder. Motormännen ställer sig tveksamma till om förslaget kommer att påverka antalet fordonsmålvakter i någon större utsträckning, medan Malmö stad pekar på att det finns en risk för att fordonet används trots att det har användningsförbud. Uppsala kommun föreslår att tiden för att meddela ett användningsförbud bestäms till tre månader i stället för sex månader, vilket är ett förslag som vi ställer oss bakom och själva föreslår.

Regeringen föreslår sedan att fordonets registreringsskyltar ska kunna omhändertas av en polisman eller bilinspektör om fordonet används i strid med ett användningsförbud. Flera remissinstanser pekar dock på risken att fordon fortsättningsvis används även utan registreringsskylt. Trafikförsäkringsföreningen anser att polisen ska få möjlighet att förverka bilar vars skulder inte är betalda. Regeringen kommenterar remissinstansens förslag med att det hade varit en alltför ingripande reaktion på den förseelse som det innebär att inte betala sina felparkeringsavgifter. Samtidigt skriver man att syftet med användningsförbudet är att fordonet inte ska användas alls. Därför bör lagstiftningen formuleras på ett sådant sätt som säkerställer just det, eftersom den större frågan inte handlar om felparkeringsavgifter utan om hur politiken ska stänga igen kryphål som grovt kriminella alltför länge har kunnat utnyttja. Om någon fortsätter att nyttja en bil som i ett första steg har belagts med användningsförbud och i det andra steget har fått registreringsskylten beslagtagen, är det en rimlig rättslig ordning att bilen kan förverkas i ett tredje led. Därför anser vi att polisen ska få möjlighet att förverka bilen i de fall då ett fordon används även efter att registreringsskylten har omhändertagits.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)

 

Larry Söder (KD)

Camilla Brodin (KD)

Marcus Jonsson (KD)

Sofia Damm (KD)

Désirée Pethrus (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Hampus Hagman (KD)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tiden för att meddela ett användningsförbud bör bestämmas till tre månader i stället för sex månader och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2019/20:TU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en polis eller bilinspektör ska ha rätt att omhänderta ett fordon när ett användningsförbud överträds och fordonet används utan registreringsskylt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2019/20:TU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.