Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2020/21:87 Godkännande av rådets beslut om systemet för EU:s egna medel för perioden 2021 och framåt

Motion 2020/21:3864 av Ulla Andersson m.fl. (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2020/21:87
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-02-24
Bordlagd
2021-02-25
Granskad
2021-02-25
Hänvisad
2021-02-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2020/21:87 Godkännande av rådets beslut om systemet för EU:s egna medel för perioden 2021 och framåt.

Motivering

Vid Europeiska rådets möte i Bryssel den 17–21 juli 2020 träffades en överenskommelse om dels en flerårig budgetram och ett antal reformer på EU-budgetens utgiftssida, dels ett antal ändringar i EU-budgetens finansieringssystem, inklusive systemet för de s.k. egna medlen. De delar av överenskommelsen som rör ändringar i EU-budgetens finansieringssystem har därefter formaliserats i ett beslut av Europeiska unionens råd den 14 december 2020. I propositionen föreslås att riksdagen ska godkänna rådets be­slut. Vänsterpartiet har under processen som föregick rådets beslut framfört kritik på framför allt två punkter. Det handlar dels om den nya skatt som används för att finansi­era de egna medlen, dels om det återhämtningsinstrument som tagits fram för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Återhämtningsinstrument innebär att kommissionen har inrättat en facilitet som ska låna upp 750 miljarder euro (i 2018 års priser) på kapitalmarknaderna. Dessa medel ska sedan fördelas ut till medlemsländerna. Faciliteten syftar till att stärka sammanhållning­en, lindra covid-19-pandemins konsekvenser och stödja grön och digital omställning. Medlemsstaterna ska överlämna nationella återhämtningsplaner till kommissionen för att erhålla ekonomiskt stöd från faciliteten. Pengarna från faciliteten fördelas ut i form av ca 50 procent lån och 50 procent bidrag.

Med faciliteten tar EU ett stort steg mot gemensam finanspolitik. Gemensam finans­politik är ett logiskt steg för de länder som är med i valutaunionen. Svenska folket röst­ade 2003 emellertid nej till att delta i valutaunionen. Från nejsidan lyftes det då fram att euron inte främst handlar om en valutaunion utan om att EU var på väg att ta makten över helt centrala delar av den ekonomiska politiken. På sikt kräver en gemensam valuta en långtgående samordning av den ekonomiska politiken, vilket vi nu ser med det nya återhämtningsinstrumentet. Vänsterpartiet har därför fört fram att antingen borde bara de länder som tillhör valutaunionen omfattas av återhämtningsfaciliteten, eller, om alla EU:s medlemsländer ska ingå, borde återhämtningsinstrumentet enbart vara i form av lån. Facilitetens omslutning är, som nämnts ovan, 750 miljarder euro, och de ska lånas upp. Det innebär att kommande generationer i bl.a. Sverige får betala för den här upp­låningen som huvudsakligen betalas ut som bidrag till andra medlemsstater.

Rådets beslut om ett nytt finansieringssystem innebär att en ny intäktskomponent för egna medel införs. Den baseras på en enhetlig uttagssats på vikten av plastförpacknings­avfall som genereras i varje medlemsstat och som inte materialåtervinns. Vänsterpartiet motsätter sig att nya former för egna medel ska införas. Om nya skatter eller avgifter in­förs på EU-nivå menar vi att intäkterna ska återföras till medlemsstaterna.

Riksdagen bör avslå proposition 2020/21:87 Godkännande av rådets beslut om syste­met för EU:s egna medel för perioden 2021 och framåt. Detta bör riksdagen besluta.

 

 

Ulla Andersson (V)

 

Lorena Delgado Varas (V)

Ali Esbati (V)

Tony Haddou (V)

Birger Lahti (V)

Ilona Szatmari Waldau (V)

Ciczie Weidby (V)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen avslår proposition 2020/21:87 Godkännande av rådets beslut om systemet för EU:s egna medel för perioden 2021 och framåt.
    Behandlas i
    Finansutskottet
    Betänkande 2020/21:FiU35
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.