Till innehåll på sidan

Ökat bostadsbyggande på Sveriges landsbygder

Motion 2020/21:1635 av Anna-Caren Sätherberg m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Granskad
2020-10-02
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förbättra förutsättningarna för om- och nybyggnation på Sveriges landsbygder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett stort och vackert land med många fantastiska platser att leva och bo på. Vi kan idag se ett ökat intresse av att lämna storstäder för att istället bosätta sig i mindre tätbefolkade delar av vårt land.

Ökat bostadsbyggande har varit en prioriterad fråga för oss socialdemokrater sedan valet 2014. Mycket har också hänt tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen. Men det behövs fler bostäder i Sveriges landsbygder och bostadsbeståndet i landets kommuner behöver även moderniseras som ett led i vårt fortsatta samhällsbygge.

I grunden finns det god potential att bygga bostäder eller omvandla befintliga bostä­der i attraktiva lägen i Sveriges landsbygder. Men förutsättningarna kan förbättras. Efter­frågan på bostäder finns i dag över hela landet, inte minst bland unga, som är en grupp som ofta har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden. I många delar av landet saknas det dock aktörer som är villiga att finansiera och bygga dessa bostäder. En utmaning för boende och byggande i landsbygderna handlar om finansiering. Marknadens funktions­sätt leder många gånger till ett svagt intresse från marknaden för både nyproduktion och renoveringar på Sveriges gles- och landsbygder.

Bostadsförsörjningen har en avgörande betydelse för landsbygdernas utveckling och dess möjlighet att ta emot nya invånare. Bland annat kommunutredningen (Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget) lyfter att tillgången till bostäder är direkt avgörande för kommunernas möjligheter att attrahera personal till sina verksam­heter och i förlängningen utföra sitt uppdrag.

Ett problem med byggandet på landsbygden är att värdet på den nybyggda fastig­heten oftast inte är vad marknadsvärdet skulle behöva vara. Det medför att ägarna an­tingen får gå in med stort eget kapital eller med ett lån som är mycket riskfyllt med dåliga förutsättningar. Unga människor drabbas härmed mest eftersom de inte hunnit bygga upp något eget kapital.

Landsbygdskommittén lyfte detta problem och föreslog att regeringen skulle utreda införandet av särskilda landsbygdslån för byggande av egna hem, hyresrätter, ägarlägen­heter, kooperativa hyresrätter och bostadsrätter. Även kommunutredningen gjorde be­dömningen att regeringen bör vidta åtgärder för att underlätta finansieringen av bostads­byggande i kommuner med låga marknadsvärden.

Boverkets kreditgaranti är en potentiell väg framåt. Genom kreditgarantin kan staten skydda långivaren vid bland annat riskabla byggprojekt. I den uppdaterade förordningen (SFS 2020:255) ingår möjligheten till ett schablonbelopp på upp till 22 000 kronor/m2 som kan användas bland annat för nybyggnation på orter med lågt marknadsvärde. Kommunutredningen ansåg dock att regeringen bör vidta ytterligare åtgärder.

Vi vet att många människor vill fortsätta att bo på eller flytta till landsbygden för lugnet, tryggheten, närheten till natur med mycket mera. För att byggande av egen bostad eller flerfamiljshus på landsbygden ska öka vill vi att möjligheten att förbättra förutsättningarna för om- och nybyggnation i Sveriges landsbygder ses över.

 

 

Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Kalle Olsson (S)

Kristina Nilsson (S)

Hanna Westerén (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förbättra förutsättningarna för om- och nybyggnation på Sveriges landsbygder och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2020/21:CU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.