Reklam som riktar sig till studenter

Motion 2017/18:2660 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att se över lagstiftningen gällande reklam som riktar sig till studenter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nyligen uppmärksammades att en internetsida som i mångt och mycket liknar en kopplerisida annonserat för sin verksamhet på högskolor och universitet.

Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugar daddy. Reklamskylten med det kontroversiella budskapet har väckt starka reaktioner. Den nylanserade sajten beskriver sig som en mötesplats för sugardaddies och sugarbabies. Med andra ord: rika äldre män som ska skämma bort unga vackra kvinnor. Enligt sajten öppnar ett förhållande med en sugardaddy upp dörrarna till en värld av diamanter, champagne och shoppingrundor. Kunderna ska enligt sajten vara väldigt nöjda.

Verkligheten bakom ser helt annorlunda ut. En verklighet där unga kvinnor i behov av snabba pengar pressas till sex och mår psykiskt dåligt.

Gymnasieelever måste kunna skyddas mot den här typen av reklam. En översyn måste göras över regleringen av annonsering till studenter.

Ann-Christin Ahlberg (S)

Paula Holmqvist (S)

Phia Andersson (S)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Civilutskottet

Händelser

Inlämnad: 2017-10-04 Granskad: 2017-10-04 Hänvisad: 2017-10-13
Yrkanden (1)