Restaurangmomsen

Motion 2005/06:Sk361 av Patrik Norinder och Henrik Westman (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

1Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anpassning av restaurangmomsen.

2Motivering

Den genomsnittliga sysselsättningsgraden bland människor i åldern 16–64 år i Sverige är 71 %. För människor med utländsk bakgrund, dvs. som är födda i utlandet eller vars bägge föräldrar är födda i utlandet, är sysselsättningsgraden betydligt lägre, endast 55 %. Ännu lägre är den för dem som är utlandsfödda, 53 %.

Hotell- och restaurangbranschen är en viktig arbetsgivare och näringsgren för grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Särskilt viktig är branschen för de utländska grupper som har en generellt sett lägre sysselsättningsgrad än genomsnittet i Sverige.

Vad gäller företagarna i hotell- och restaurangbranschen har 62 % utländsk bakgrund. Genomsnittligt bland samtliga branscher har 15 % av företagarna utländsk bakgrund.

För många är det naturligt att öppna en restaurang med mat från den kultur som man själv kommer ifrån. Tack vare det finns det ett brett utbud av restauranger som serverar mat från hela världen. I dag kan vi med matens hjälp för­flytta oss över hela jordklotet. Libanesiska, thailändska och japanska restau­ranger har snabbt blivit populära. Restauranger utgör ett viktigt forum för naturliga möten mellan kulturer, vilket är viktigt för en lyckad integration.

Trots att många människor med utländsk bakgrund redan driver företag inom hotell- och restaurangbranschen finns det saker som kan bli ännu bättre. En sänkt restaurangmoms skulle innebära att fler skulle gå ut och äta oftare, vilket skulle sporra fler företagare att anställa fler, men det skulle också innebära att fler skulle få chansen att introduceras till ny mat och därmed också nya kulturer. Broar som kan underlätta integrationen mellan den mångfald av kulturer som finns i vårt samhälle borde uppmuntras. Restaurangmomsen, som internationellt sett är mycket hög i Sverige (25 %), borde därför anpassas till ett EU-genomsnitt – i dag ca 14 % – och därmed möjliggöra för fler att möta världens matkulturer. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 29 september 2005

Patrik Norinder (m)

Henrik Westman (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anpassning av restaurangmomsen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.