Satsningar på entreprenörskap i skolan

Motion 2015/16:1229 av Jenny Petersson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga satsningar på entreprenörskap i skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med den nya vänsterregeringen riskerar företagandet i Sverige att stanna av. Få planer finns på att underlätta för företagen, och vi kan se höjda skatter på jobb och företagande som ger ökad belastning på näringslivet. Den hävstång som till exempel alliansregeringens minskade arbetsgivaravgifter utgjorde för företagen har bytts ut mot ett högre skattetryck, och enligt vänsterregeringens budgetproposition är det så det kommer fortsätta.

 

Vänsterregeringen behöver tänka om gällande företagandet och dessutom satsa på att främja företagsamheten i yngre åldrar. Undersökningar visar att ett tidigt inträde i företagandet ger värdefull erfarenhet som kan användas för framtida företagssatsningar. Det måste bli en självklar möjlighet för unga att starta sitt eget företag, oavsett om man precis har slutat skolan, är arbetslös eller har en anställning. Men hindren för att bli företagare kan uppfattas som höga – inte minst då den nya regeringens budgetprioriteringar bidrar till ett kallare företagsklimat.

 

I dag ser flertalet på entreprenörskap som startande och utvecklande av nya företag, likväl som en central faktor för ekonomisk utveckling och skapare av nya arbetstillfällen. Att det ska vara lika naturligt att vara företagare som att vara anställd, men den inställningen grundläggs till största delen i skolan. Därför bör regeringen överväga möjligheten att se över att hur ett större inslag av entreprenörskap i skolan kan åstadkommas. I yrkespraktik ska man inte bara lära sig yrket utan även få en inblick i företagandets villkor. Dessutom är entreprenörsövningar för unga vuxna ett sätt att egga igång deras professionella självförtroende, och börja tänka i banor som de kanske inte tidigare har gjort.

 

Ung Företagsamhet har spelat en viktig roll på landets gymnasieskolor för att få fler unga att testa på att driva företag. UF-företagandet som koncept fanns under läsåret 2013/14 på 562 gymnasieskolor i Sverige. Drygt 1 431 gymnasielärare arbetade med utbildningskonceptet och 21 901 gymnasieelever, varav majoriteten kvinnor, drev UF-företag. Sedan starten 1980 har ca 279 000 personer drivit UF-företag. Det är oerhört positiva siffror.

 

Ung Företagsamhet kan visa eleverna vägen till framtidens jobb och företagande. Satsningar på Drivhuset samt på högskolor och universitet bör främjas. Drivhuset hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag. Även Innovationsbron och inkubatorer runtom i landet främjar entreprenörskap och lägger grunden för nya växande företag.

 

Entreprenörskapet är på frammarsch i Sverige och alla gymnasieelever oavsett program bör få möjlighet att driva eget företag på gymnasiet. Sedan 2009 har Skolverket haft i uppdrag från regeringen att utveckla arbetet med entreprenörskap inom skola och högskola. Alliansregeringen satsade på entreprenörskap i skolan, och resultaten av detta är goda. Det är viktigt att uppmana den nu sittande vänsterregeringen att se kopplingen mellan att främja spänningen med att driva företag för våra unga vuxna, och ett levande och välmående näringsliv. Det är således betydelsefullt att fortsätta stärka verksamheter som engagerar sig i detta, så att alla gymnasieelever som vill ska få möjligheten att driva UF-företag.

 

 

 

Jenny Petersson (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga satsningar på entreprenörskap i skolan och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2015/16:UbU14
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.