Skånes livsmedel - en framtidsbransch

Motion 2004/05:MJ531 av Christin Hagberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att ta till vara och utveckla den svenska livsmedelsindustrins potential till att bli en framtidsbransch.

Motivering

Livsmedelsindustrin har alla möjligheter att bli en framtidsbransch. En framsynt djurskydds- och djuhållningslagstiftning, god djurhållning och duktiga lantbrukare ger tillsammans med kunnigt branschfolk högkvalitativa livsmedel.

Livsmedelsindustrin kännetecknas av inarbetade varumärken som borgar för produkter av hög kvalitet. De höga miljö- och kvalitetskraven i produktionen sätter konsumenten före producenten. För att det skånska jordbruket och livsmedelsindustrin skall klara konkurrensen krävs att näringen kan arbeta på villkor som är likvärdiga med dem som gäller i konkurrensländerna. Vi vill betona vikten av att den återreglering och nya utformning av jordbruksstödet som blev följden av EU-inträdet inte får leda till att jordbruksproduktionen i landet snedvrids geografiskt.

Olika typer av livsmedelsproduktion skall i princip bedrivas i de delar av landet där de naturliga förutsättningarna är bäst för respektive gröda eller animalieprodukt. Vi vill i detta sammanhang också poängtera att reformeringen av EU:s jordbrukspolitik måste fortgå. Den nuvarande politiken bygger på förhållanden som var aktuella för 50 år sedan. Den framtida politiken måste utgå från konsumenternas efterfrågan och förtroende. Konsumenterna måste ges bättre möjligheter att påverka inriktningen och storleken på produktionen av livsmedel och andra jordbruksvaror.

Mycket talar för att djurhållningen i Sverige är bättre än på de flesta andra håll i Europa. Men det finns ändå utrymme för förbättringar på en rad områden. Djurtransporter och djurtillsyn är delar i livsmedelsproduktionen som måste förbättras. Transporterna måste vara så få och så korta som möjligt. Detta är en mycket viktig fråga inte bara ur ett etiskt perspektiv, utan också ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Konsumenterna blir allt mer intresserade av frågor som rör djurhållning, och det innebär att producenterna måste anstränga sig mer för att förbättra djurhållningen, för att över huvud taget kunna sälja sina produkter i framtiden. Skånes livsmedelsindustri måste sätta som mål att bli Europas mest djurvänliga livsmedelsindustri. Om skånsk mat och dryck skall kunna hävda sig i den internationella konkurrensen och långsiktigt bidra till ett bättre sysselsättningsläge krävs också mer kunskap och mer kompetens i alla led.

Riksdagen har beslutat att avsätta pengar från EU-stödet till jordbrukssektorn till marknadsföring av kvalitetsprodukter och av det mervärde som svensk livsmedelsproduktion har. Skåne och dess livsmedelsindustri bör få del av dessa pengar.

Livsmedelsindustrin i Skåne har satsat forsknings- och utvecklingsresurser på produkter som har särskilt positiva hälsoeffekter, s k functional food. Functional food är livsmedel i gränsområdet mellan mat och medicin som kan ha både en förebyggande och en lindrande effekt på vissa sjukdomstillstånd eller välfärdssjukdomar som ofta har sitt ursprung i vår västerländska livsstil. Det pågår ett stort arbete med att ta fram en förordning för hela EU som bland annat ska slå fast vad som är tillåtna hälso- och näringspåståenden. Det är för konkurrensneutraliteten bra och nödvändigt att vi kan få en sådan harmonisering i Europa. Men det kommer säkert att dröja ytterligare ett par år innan de reglerna är antagna. I avvaktan på att EU:s regelsystem blir färdigt måste Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och branschen fortsätta att arbeta för tydligare nationella riktlinjer som klargör gränsdragningen mellan läkemedel och livsmedel.

Alldeles för små resurser har avdelats till forskning, produktutveckling, ny teknik och organisation. Ett program för att utveckla den skånska livsmedelssektorn bör ta sikte på att utveckla kvalitet i både produktion och produkt - rena livsmedel, miljöriktig och ekologiskt uthållig produktion, hög förädlingsgrad och högt kunskapsinnehåll. Vi vill att staten och regionala organ, i samverkan med branschen, tar initiativ till att utarbeta ett framtidsprogram för bionäringarna och livsmedelsindustrin. Centrala moment i programmet skall vara att öka forsknings- och utvecklingsinsatserna kring bl.a. ekologisk odling och att effektivare sprida ny kunskap/livsmedelsteknik för att stimulera produktförnyelse, nyföretagande och kompetenshöjning i branschen.

Verksamheten vid Lantbrukshögskolan i Alnarp, med sin institution för växtodling, är en viktig resurs för Skåne men också för hela landet. Den unika verksamheten som förekommer där måste tillförsäkras en stabil grund för sin fortsatta existens.

För att bredda insatserna till stöd för livsmedelsområdet vill vi att det inrättas en agroteknisk utbildning på högskolenivå i Kristianstad. Utbildningen skall förmedla kunskaper och forskningsresultat samt samarbeta med Livsmedelstekniskt centrum i Lund och med Fytokemicentrum på Balsgård.

Jordbruket och livsmedelsproduktionen utgör en väsentlig del av det skånska näringslivet. Skåne utgör tillsammans med Danmark ett av de mest expansiva livsmedelsområdena i Europa. Här finns den största koncentrationen av tillverkare av högkvalitativa livsmedel i norra Europa. Med 45 procent av landets livsmedelsproducenter stationerade i Skåne är regionen i stor utsträckning ett centrum för svensk livsmedelsindustri.

Med den nya inriktningen på jordbruksområden har skånskt jordbruk och skånsk livsmedelsindustri goda förutsättningar att konkurrera på EU:s jordbruksmarknad. Det skånska jordbruket är högavkastande. Skåne har 2,5 % av den svenska landarealen samtidigt som värdet av den skånska växtodlingen ett normalår uppgår till ca 25 % av det totala skördevärdet i landet. Skåne har Sveriges i särklass bästa jordar. Brukningsenheterna är stora och effektiva.

Näringsministern har uttryckt att "livsmedelsindustrins exportandel måste öka". Det uttalandet tar vi till intäkt för att regeringen avser att ta initiativ till en kraftsamling i livsmedelsfrågorna där staten, regionala organ och branschen drar åt samma håll för utveckling av den skånska livsmedelsindustrins potential. Det är nu ett utmärkt läge att gå från ord till handling.

Stockholm den 28 september 2004

Christin Hagberg (s)

Christer Adelsbo (s)

Luciano Astudillo (s)

Anders Bengtsson (s)

Bo Bernhardsson (s)

Kerstin Engle (s)

Kent Härstedt (s)

Leif Jakobsson (s)

Inger Jarl Beck (s)

Anita Jönsson (s)

Anders Karlsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Britt-Marie Lindkvist (s)

Annika Nilsson (s)

Ronny Olander (s)

Catherine Persson (s)

Ulla Wester (s)

Göran Persson (s)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.