Skatteutjämningssystemet

Motion 2011/12:Fi282 av Isabella Jernbeck m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändring av skatteutjämningssystemet.

Motivering

Skatteutjämningssystemet finns för att utjämna skillnader i skattekraft och strukturella kostnader för kommunerna. Ett liknande utjämningssystem finns för landstingen.

Det kommunala skatteutjämningssystemet omfattar år 2011 ca 61 miljarder kronor där endast 11 av Sveriges 290 kommuner betalar till systemet. Dessa kommuner, varav de flesta är kommuner i Stockholms län, står för ca 3,9 miljarder kronor.

Att det finns ett behov av utjämning mellan kommuner och även landsting för att garantera de offentliga välfärdstjänsterna är alla överens om. Men det är helt orimligt med ett system som på ett så tydligt sätt motverkar tillväxt och utveckling. En kommun som arbetar för att öka sin ekonomiska tillväxt tjänar idag inget på en sådan utveckling då kommunen i så fall måste lämna i från sig mer i utjämningsskatt än vad man får in i skatteintäkter. Än mer orimligt blir det när vår tredje största stad, Malmö stad, genom utjämningssystemet i år får ca 3,7 miljarder kronor. På så sätt har de under senare år kunnat lägga undan mer än 1 miljard kronor. Utjämningssystemet är uppenbarligen för generöst om en kommun fått bidrag som kunnat sättas undan på banken.

När det gäller utjämningen mellan landstingen är Stockholms läns landsting det enda landstinget som betalar till systemet och står för över hälften av de statliga skatteinkomsterna. Detta samtidigt som Stockholms läns landsting har den högsta landstingsskatten. I en ny rapport från Stockholms Handelskammare visar det sig att stockholmarna betalar 8,8 miljarder netto till övriga landet istället för de 5,5 miljarder i bidrag som skatteutjämningssystemet ger sken av att regionen får. Till övriga landet betalar alltså varje stockholmare ca 4 280 kronor.

Den översyn som gjorts av skatteutjämningssystemet och som överlämnades den 27 april i år (SOU2011:39) har inte tagit hänsyn till uppdrag som gavs, nämligen att utreda alternativa metoder för inkomstutjämningen i syfte att identifiera tillväxthämmande metoder. Problematiken kring den tillväxthämmande effekt som skatteutjämningssystemet ger upphov till tas inte upp. Istället föreslås en utökad inkomst- och kostnadsutjämning där den största negativa förändringen för en enskild kommun skulle innebära 1 700 kronor per invånare, och för en den kommun som tar emot pengarna innebär den största positiva förändringen 2 500 kronor per invånare. Förslaget kommer att innebära en bidra till ytterligare börda för de kommuner som redan bidrar mest till systemet.

Stockholm som tillväxtmotor för hela vårt land drabbas redan nu extra hårt av dagens utformning av skatteutjämningssystemet då många av länets medborgare betalar till övriga landet genom kommunerna och landstinget. Genom det förslag som föreslås (SOU 2011:39) blir Stockholm en ännu större förlorare. Istället för att premiera tillväxt, företagande och inflyttning så motverkas detta.

Den lösning som skulle fungera bäst för alla är att staten tar det fulla ansvaret för utjämningen för såväl kommuner som landsting. Staten står redan idag för ca 95 % av finansieringen och rimligen bör staten stå för 100 % för att på så sätt premiera tillväxt och utveckling och inte som idag ställa kommuner eller landsting mot varandra.

Systemet är tillväxthämmande för de kommuner och landsting som får ett alltför generöst bidrag samtidigt som det är tillväxthämmande för Stockholms län som måste ge bort en viktig inkomst som skulle ha kunnat investeras för ännu bättre tillväxt. En rekordhög inflyttning på ca 35 000 människor sker nu årligen till Stockholm, vilket innebär att mycket investeringar måste göras för att bl.a. infrastruktur, välfärd och annan logistik ska fungera. Dessa investeringar är viktiga för att Stockholm ska kunna fortsätta fungera som en tillväxtmotor för hela landet.

Vi vill att skatteutjämningen för såväl kommuner som landsting på sikt fullt ut finansieras av staten.

Stockholm den 5 oktober 2011

Isabella Jernbeck (M)

Malin Löfsjögård (M)

Cecilia Brinck (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändring av skatteutjämningssystemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.