Skoterpolitik

Motion 2009/10:T452 av Lars U Granberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ett tydligt politiskt ställningstagande för en tydlig och hållbar skoterpolitik i Sverige.

Motivering

Vid förra valet svarade alla partier på en enkät från en av vårt lands största skoterorganisationer. Den enkäten byggde på frågor som rör möjligheten att kunna forma en långsiktig och ansvarsfull skoterpolitik i vårt land där skoterorganisationerna har sina tydligt givna uppgifter. I sammanställningen av den enkäten visar det sig att de etablerade riksdagspartierna svarat positivt på att politiken skulle ta ett ansvar för att form en sådan utveckling. Detta var för två år sedan och fortfarande har inget hänt på detta område. Vi som är bosatta i vårt lands skoterregion väntar fortfarande på att regeringen skapar, som man lovade i enkäten, en tydlig skoterpolitik som värnar möjligheten att använda fordonet skotern. En genomgång visar nu att det i Sverige finns 250 000 skoterfordon. Skotern är ett tydligt inslag i människors vardag för många i vårt land, och därför bör politiken understödja den frihet som fordonet skotern ger till befolkningen. Men för att nå dit krävs det en rad åtgärder för att komma till rätta med och minska riskerna att framföra fordonet och att få bukt med missbruk av ansvaret att använda sig av ett fordon ute i terrängen.

Nu har tre år gått sedan enkätsvaren. Fortfarande ligger kravet på regeringen att skapa en miljö där samverkan mellan politiker och skoterorganisationer stärks. Därför är det viktigt att beslut rörande en stärkt säkerhet på ledsystem och satsning på ny viktig infrastruktur förs så nära brukarna som möjligt. Därför är det viktigt att regeringen tar initiativ till att skapa en fungerande samverkan på regional och lokal nivå. Idag har vi en samverkan på riksnivå men detta bör enligt vår mening decentraliseras ut till regionerna, länen och de enskilda skoterklubbarna.

Ett av de viktiga målen med en framtida skoterpolitik bör vara en tydlig finansiering av säkra och turistvänliga skoterleder. Det finns en stor potential i utvecklingen av skoterturismen i vårt lands skoterregioner. Men idag är kunskapen liten om hur stor den kan vara, därför bör den frågan utredas alternativt snabbt utvärderas av regeringen. För att tydligt ge skoterturismen denna utvecklingsmöjlighet så krävs det statliga satsningar på vettiga breda och natursköna leder. Säkerheten på lederna handlar om säkra överfarter över vattendrag och vägar, och även bredden på lederna bör utvecklas. Två fordon bör kunna mötas med tillräckligt säkerhetsutrymme på leden. En satsning på säkerhet ger också möjligheten för andra att nyttja ledsystemet på ett säkert sätt. Det kan handla om skidåkare eller människor som på annat sätt vill söka sig ut i terrängen. Målet bör ställas högt från regeringen vad avser skapandet av en hållbar utveckling av framtida infrastruktur på skoterområdet. För att nå fram till denna utveckling krävs en vettig finansiering av den framtida skoterinfrastrukturen, och därför behöver regeringen utreda frågan rörande vettiga finansieringsformer. En sådan utredning bör ge brukarorganisationerna ett självklart utrymme.

En viktig del i att hålla ordning och reda efter vårt lands skoterleder är att det finns ett lokalt och regionalt förankrat ansvar för detta. Här spelar de redan nu befintliga skoterklubbarna en viktig roll. Idag är skoterklubbarna en folkrörelse i de regioner där skotertrafiken är etablerad. Men det är av största vikt att regeringen inte förändrar förutsättningen för denna organisation att vara den folkrörelse den är idag. Dagens snöskoterrörelse bedriver idag på central nivå utbildning av handledare och examinatorer för utfärdande av förarbevis för snöskoter. Samma folkrörelse är också idag huvudman för förarbevisutbildningen ute lokalt. Denna verksamhet säkerställer att man fortsättningsvis kan upprätthålla kontrollen runt våra leder och fungera som den folkrörelse man är.

För att få en väl fungerande och sammanhållen utveckling av skotertrafiken och skoterturismen i vårt land bör också en myndighet få det samlade uppdraget för hela terrängtrafiken i vårt land. Då först skapas förutsättningar att utveckla och ta tillvara de möjligheter som ligger i en framtidsinriktad skoterpolitik i vårt land. De skoterpolitiska frågorna får inte förminskas och förpassas till att enbart handla om miljöaspekten vid bruket av skotern som fordon. I stället bör skotern avhandlas i en politisk miljö där dess potential bättre kan tas tillvara.

Stockholm den 1 oktober 2009

Lars U Granberg (s)

Leif Pettersson (s)

Per Svedberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ett tydligt politiskt ställningstagande för en tydlig och hållbar skoterpolitik i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.