Språkutbildningsinsatser för vårdpersonal

Motion 2021/22:1245 av Johan Andersson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga utökade språkinsatser för vårdpersonal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla som jobbar i äldreomsorgen ska kunna prata, lyssna, läsa, skriva och ta instruk­tioner på svenska. Det är arbetsgivarens ansvar att skapa rätt förutsättningar för språk­utvecklande arbetsplatser. Arbetsgivare får inte låta personer som inte kan språket arbeta självständigt, utan handledning och utbildning i svenska. De med otillräckliga språkkunskaper bör få studera svenska på arbetstid.

Men idag ser verkligheten annorlunda ut. Personalbristen i äldreomsorgen gör att arbetsgivare ser mellan fingrarna och anställer personer som inte kan tillräckligt bra svenska. Exempelvis så är det olika krav som ställs på språkkunskaper. I en under­sökning som Kommunalarbetaren genomförde 2018 kunde vi läsa om att det i exempel­vis Lycksele krävdes sfi nivå D, vilket är den sista sfi-nivån om man ska jobba inom äldreomsorgen, men att man i Nyköping inte ställde formellt krav på betyg men däre­mot genomför ett läsförståelsetest. I samma kommun gjordes en lex Sarah-anmälan på grund av bristande språkkunskaper då en brukare som larmat efter att ha slagit i huvudet inte fick hjälp på en timma då den vikarie som skulle ha åkt dit inte förstod vilken telefon som var larmtelefonen. De kommuner som lyfts i artikeln har alla olika krav på språkkunskaper. Med andra ord så finns det ingenting som begränsar hur lite svenska man kan kunna när man jobbar inom äldreomsorgen.

Sveriges befolkning lever allt längre och de närmaste 10 åren kommer antalet personer som är 80 år eller äldre att öka med knappt 50 procent till drygt 750 000 enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Det här innebär ökade rekryteringsbehov och personalbrist. Därför är det viktigt att ta vara på de som vill jobba inom äldreomsorgen. Med rätt förutsättningar och utbildning kan arbetsgivare möta de ökande rekryterings­behoven.

Det behövs en nationell, statlig satsning på sfi och komvux som svarar mot behoven på arbetsmarknaden och behoven hos den enskilde arbetstagaren. All vård- och omsorgsutbildning bör ges på svenska för att eleven ska ha rätt förutsättningar att jobba i äldreomsorgen efter avslutad utbildning.

 

 

Johan Andersson (S)

 

Marianne Fundahn (S)

Paula Holmqvist (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga utökade språkinsatser för vårdpersonal och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2021/22:SoU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.