Till innehåll på sidan

Större geografisk spridning på myndigheter

Motion 2015/16:1511 av Hans Ekström och Caroline Helmersson Olsson (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Granskad
2015-10-05
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att få en bättre geografisk spridning och placering av våra myndigheter över landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor del av Sveriges välstånd bygger på att landet hänger ihop. Men staten och dess myndigheter medverkar genom centraliseringen av statliga jobb till att många arbetstillfällen aldrig når landsbygden och att jobb försvinner därifrån. Detta leder också till negativ påverkan på ekonomin.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Att det finns statliga jobb är viktigt för att skapa en varierad arbetsmarknad. Där dessa jobb förläggs skapas sysselsättning och välfärd. Hittills har landsbygden missgynnats i den fördelningen. Omkring 34 procent av landets befolkning bor i kommuner som klassas som landsbygd eller gles landsbygd. Andelen statliga jobb i dessa kommuner var 2011 cirka 14 procent. Sedan år 2000 har de statliga jobben på gles landsbygd och landsbygd dessutom minskat samtidigt som de ökat i storstads- och stadskommuner.

När verksamheter ska rationaliseras och flera kontor slås ihop, blir placeringen oftast på den största av de aktuella orterna. Därmed skapas det med offentliga medel tillväxt i stora orter och försämrad arbetsmarknad på mindre orter.

Stockholm ses ofta som en naturlig placering av statliga jobb och myndigheter. Regionen har också en oproportionerlig andel av dessa jobb. Drygt 30 procent av arbetstillfällena finns i Stockholms län, medan bara drygt 20 procent av befolkningen bor där.

Om fördelningen skulle ske mera på basis av var folk bor, skulle övriga landet få ett tillskott av jobb. Driftkostnaderna skulle också sjunka, då lokalkostnaderna är lägre.

Staten och dess myndigheter medverkar genom centraliseringen av statliga jobb till att många arbetstillfällen aldrig når landsbygden och att de som finns försvinner därifrån. Detta driver på utflyttningen och bidrar i förlängningen till att Sverige avfolkas utanför storstadsområdena.

Kommuner och landsting får svårare att behålla kvalificerad arbetskraft inom sina områden, när attraktiv sysselsättning saknas för att exempelvis erbjuda den andra familjeförsörjaren ett arbetstillfälle.

Därför bör regeringen se över möjligheten att få en bättre geografisk spridning och placering av våra myndigheter över landet.

 

Hans Ekström (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att få en bättre geografisk spridning och placering av våra myndigheter över landet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Näringsutskottet
    Betänkande 2015/16:NU17
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.