Strategi mot hedersförtrycket i förorten

Motion 2015/16:679 av Ellen Juntti (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-02
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör inrätta en nationell strategi för ett bekämpa hedersförtryck i förorten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Demokratiska värderingar såsom mäns och kvinnors lika rättigheter och likabehandling oavsett ålder, kön, religion och hudfärg är något som tillhör den svenska värdegrunden.

 

Demokratiska fri- och rättigheter måste dock försvaras varje dag. Diskriminering förekommer överallt i samhällslivet. Det är något vi bör debattera, hitta orsaker till och bekämpa. För att förändra tankesätt och strukturer måste dock problemen först upp på bordet och åskådliggöras.

 

Sedan många år tillbaka sprider sig en kultur i flera av storstädernas förorter som inte är förenlig med vår demokratiska värdegrund. Kvinnor som har flytt från förtryckande patriarkala strukturer i sina hemländer i Mellanöstern finner sig åter i en situation där deras liv kraftigt begränsas.

 

Detta är naturligtvis inte acceptabelt. Oavsett var man bor i Sverige ska man ha rätt att klä sig som man vill, äta den mat man vill och ha rätten att umgås med vem man vill. I förorter som Rinkeby, Bergsjön, Husby, Tensta och Skärholmen pågår dock en radikalisering där många kvinnor attackeras verbalt och ser sitt livsrum begränsas av en framväxande fundamentalism.

 

Ett problem är att den bild, som förmedlas av de utsatta kvinnorna, ifrågasätts och förminskas av politiker (ofta på vänsterkanten) som vill skylla diskrimineringen på ekonomiska och sociala orättvisor i rädsla för att förknippas med rasistiska krafter. Om hederskulturen var en fråga om ekonomi borde Saudiarabien och de andra Gulfstaterna tillhöra ett av världens mest jämställda länder. Som alla vet är det nästintill motsatsen.

 

De kvinnor som själva bor i förorten och upplever problemen löper en risk när de väljer att träda fram i den offentliga debatten och berätta om de fundamentalistiska krafterna. Dessa kvinnor bör därför på olika sätt få stöttning från samhällets sida.

 

Det civila samhället med idrottsföreningar och religiösa samfund och offentliga institutioner har också ett ansvar för att bekämpa tvångsäktenskap, hederskultur och kvinnoförtryck men det räcker inte.

 

Om vi ska få till en förändring måste det till en nationell strategi som involverar alla aktörer som kommer i kontakt med hedersproblematiken. Skolan har en viktig roll liksom andra samlingspunkter som vårdcentraler, bibliotek, idrottsföreningar och fritidsgårdar.

 

Nyligen besökte debattören Mona Walter stadsdelen Rinkeby tillsammans med ett team från Sveriges Television. Mona Walter, med ursprung i Somalia, anses kontroversiell i vissa muslimska kretsar då hon kritiserat islam och konverterat till kristendomen. Walter och TV-teamet blev bortjagade från platsen under hot om våld. En av männen i gruppen sade att ”det här är inte Sverige”. Detta är ett skrämmande uttalande som visar att det finns parallella samhällen i Sverige. Det är helt oacceptabelt och måste bekämpas med kraft.

 

Alla som bor i Sverige måste acceptera att de bor i ett demokratiskt land.

Regeringen bör därför inrätta en nationell strategi för att bekämpa hedersförtryck i förorten.

 

Ellen Juntti (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör inrätta en nationell strategi för ett bekämpa hedersförtryck i förorten och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2015/16:AU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.