Svensk politik för Somalia

Motion 2005/06:U308 av Joe Frans (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges Somaliapolitik.

Motivering

Somalia har inte haft en fungerande central regering sedan 1991. Åtskilliga fredssamtal har havererat och den nuvarande fredsprocessen har hamnat i ett akut nödläge.

De institutioner som valdes i Kenya måste uppmuntras att hitta fungerande samarbetsmodeller. Det finns samtidigt tecken på att fredsprocessen för första gången kan lyckas.

Sverige spelar en viktig roll i sammanhanget, dels genom ett aktivt engagemang för att uppmuntra fredsprocessen och dels som den fjärde största bidragsgivaren av humanitärt bistånd till Somalia.

Somalias befolkning uppskattas till omkring 6,4 miljoner invånare (inklusive ca 300 000 internflyktingar), vilket är en väsentlig minskning jämfört med de omkring 8 miljoner invånare landet hade innan inbördeskriget bröt ut.

Omkring två tredjedelar av befolkningen bor i södra Somalia och en tredjedel i norra delen av landet. Det bor mellan 20 000 och 25 000 somalier i Sverige, en hel del med svenskt medborgarskap. Det är uppenbart att svensksomalier i Sverige kan påverka fredsprocessen i Somalia i en positiv riktning.

Somalia är ett av världens fattigaste länder. Barnadödligheten i Somalia är 224 av 1 000 barn under 5 år. Mödradödligheten uppgår till 1 600 per 100 000 kvinnor. Omkring 17 % beräknas lida av moderat undernäring och 3,5 % av allvarlig undernäring. Endast 28 % av befolkningen har tillgång till rent dricksvatten. Omkring 14 % av barnen i skolålder går i grundskola och endast hälften av de vuxna männen och en fjärdedel av kvinnorna kan läsa och skriva. Landet saknar idag en fungerande central statsförvaltning. Somaliland söker internationellt erkännande som egen stat. Puntland har byggt upp en egen självständig förvaltning. Puntland vill dock gärna ha ett federalt system. Huvuddelen av regeringen som tillsattes efter fredsförhandlingen i Nairobi finns nu i Johar och parlamentets talman finns i Mogadishu. En hel del av parlamentsledamöterna finns kvar i Nairobi.

Det är angeläget att det internationella samfundet bidrar till en utveckling som syftar till ett fredligt, jämlikt och demokratiskt samhälle och respekten för de mänskliga rättigheterna. Det är också viktigt att verka för säkerhetsfrämjande insatser genom att direkt stödja insatser såsom insamling av vapen, nedrustning, demobilisering och åter integrering av tidigare soldater och barnsoldater i regioner inom Somalia där relativ säkerhet har etablerats. Presidenten, statsministern och talmannen bör uppmuntras att hitta mekanismer för fungerande och effektivt samarbete. Försoning och en fungerande civilsektor är kanske det viktigaste att stödja just nu.

Stockholm den 3 oktober 2005

Joe Frans (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges Somaliapolitik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.