Utbyggnad av E 20

Motion 2001/02:T311 av Rose-Marie Frebran och Holger Gustafsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnaden av E 20.

Utbyggnad av E 20

Europaväg 20 är den kortaste vägen mellan Stockholm och Göteborg och den viktigaste förbindelsen för transporter, särskilt godstransporter, mellan västkusten och Bergslagen/Mälardalen/Stockholmsområdet. E 20 är också en viktig förbindelseled för transittrafik mellan Finland och Danmark och vidare till den europeiska kontinenten. Trots detta har endast 219 kilometer av den totala sträckan på 472 kilometer målstandarden motorväg eller trafiksäker fyrfältsväg. Medelstilldelningen till E 20 var mycket ringa i flerårsplanen för 1988–1997 avseende utbyggnad av landets Europavägar och riksvägar.

Trafiksäker fyrfältsväg

Anledningarna till att en trafiksäker fyrfältsväg behövs på hela E 20 är många. Mellan 1993 och 1998 ökade trafiken med 13 procent; den har sedan dess ökat ännu mer. Den tunga trafiken ökade under samma tid med 30 procent och har fortsatt att öka ännu mer. Västra Götaland är den region som har flest dödsolyckor med tung trafik inblandad. Transporterna av farligt gods, framförallt brännbara vätskor, ligger över genomsnittssiffran för motsvarande vägar i landet.

E 20 går rakt igenom flera samhällen, bland annat Laxå och Alingsås, där flera korsningar trafikregleras. Miljöstörningarna i form av buller och avgaser är stora. Mängden korsningar och väganslutningar är mycket stor. Ibland handlar det om fler än fem korsningar per kilometer. En omfattande trafik med långsamgående jordbruksfordon förekommer. E 20 är hårt olycksbelastad och tillhör de mest olycksdrabbade vägarna i Sverige. De delar som inte har målstandard hör till de tio farligaste vägarna i landet. Olycksutvecklingen är alarmerande. Mellan Floda och Örebros länsgräns inträffade under perioden 1994–1998 923 olyckor (exklusive viltolyckor), vilket motsvarar fem olyckor per kilometer. Resultatet blev 610 skadade och dödade personer.

Det är mycket kostnadseffektivt ur trafiksäkerhetssynpunkt att bygga ut E 20 i dess helhet till trafiksäker fyrfältsväg. Siffermaterial rörande E 6, E 20, riksväg 40 och riksväg 45 visar att E 20 har den lägsta kostnaden per reducerad skadad. Det brådskar att påbörja utbyggnaden av E 20 inom Västra Götalandsregionen och att slutföra målstandard fyrfältsväg på hela sträckan inom tio år. Under nu gällande Nationell plan för vägtransportsystemet 1998–2007 har ingenting hittills byggts i Västra Götaland.

För att få full effekt av investeringen i den nya motorvägen mellan Örebro och Arboga är det nödvändigt att snarast bygga ut återkopplingen till E 20 öster om Arboga. Nuvarande situation innebär att tung trafik fortfarande kan komma att välja den gamla sträckningen på E 20 genom centrala Arboga med försämrad trafiksäkerhet och miljö som följd. Det är också nödvändigt att bygga ut den felande länken Förbifart Strängnäs. På denna sträcka, inklämd mellan två motorvägsavsnitt, har två dödsolyckor inträffat på senare tid.

Transporternas betydelse för näringslivet

Godstransportdelegationen (GTD) konstaterar i en skrivelse till regeringen från mars 2001 att effektiva transporter är av central betydelse för svenskt näringsliv och därmed för Sveriges tillväxt och välfärd. Den alldeles övervägande delen av godstransporterna inom, till och från Sverige utförs i ett begränsat antal stråk. E 20 är ett av de fyra viktigaste på vägsidan. De övriga är E 4, E 6 och riksväg 40. Dessa fyra är de enda som uppfyller kriterierna för vikt och värde i SIKA:s stråkanalys.

Enligt GTD:s undersökningar är dessa stråk robusta och torde inte i avgörande grad komma att ändras i framtiden även om förhållandevis stora ändringar sker av marknaderna i vår omvärld eller av näringslivsstrukturen i Sverige. Det är därför av största vikt att statens planering i första hand prioriterar kapacitet och kvalitet vad gäller infrastruktur i dessa huvudstråk för godstransporter.

Infrastrukturen i de förordade huvudstråken består av såväl vägar, banor, farleder som hamnar och terminaler. GTD förordar ett trafikslagsövergripande synsätt för att få effektiva transportkedjor av gods i stråken. Hamnarna i Göteborg, Västra stambanan, fraktflygmöjligheterna i Stockholm, Örebro och Landvetter och en utvecklad E 20 skulle tillsammans skapa ett effektivt godsstråk.

GTD anser att huvudstråken, bland annat då E 20, bör ges en kontinuerligt hög standard. Detta dels för att minska flaskhalsarna (Strängnäs, Arboga och Västra Götaland), dels för att minska trafiksäkerhetsproblemen med ökad tung trafik i dessa leder, som ju också har en stark personbilstrafik.

Regionala utvecklingseffekter

I Mellansveriges transportförsörjning är E 20 i ordets egentliga mening en strategisk vägförbindelse. Den kan bidra till att öppna Västra Götaland för en ny period av ekonomisk utveckling. Den kan bidra till att bättre knyta samman östra och västra Mellansveriges städer och produktionssystem. Den kan också bidra till en förankring av Mälardalens ekonomi i en bredare omgivning och sätta Örebroregionen i centrum på ett annat sätt än tidigare. Ett viktigt skäl för en utbyggd E 20 är borttagandet av dagens barriär mellan östra och västra delen av Mellansverige vilket i sin tur skulle öppna Örebroregionen och de östra delarna av Västra Götaland för ekonomisk utveckling. Detta enligt en studie av professor Folke Snickars, KTH.

Stockholm den 3 oktober 2001

Rose-Marie Frebran (kd)

Holger Gustafsson (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnaden av E 20.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.