Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
1. Riksdagen anvisar anslagen för 2020 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska bidra till både etablerade och nya insatser inom fredsfrämjande, säkerhetsfrämjande och konfliktförebyggande verksamhet inom Nato, EU, FN och OSSE och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2020/21:UFöU4 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka inom EU för en förstärkt subsidiaritetsprövning och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Konstitutionsutskottet Betänkande 2020/21:KU24 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska driva på för en mer aktiv, samstämmig och handlingskraftig europeisk utrikespolitik där främjandet av demokrati och ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter har absolut prioritet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU10 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en Magnitskijlag inom EU och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU10 Utskottets förslag: Bifall Kammarens beslut: Bifall
6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kontinuerligt utvärdera EU:s globala strategi i syfte att utreda om den uppfyller ändamålen och tillkännager detta för regeringen.
7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge regeringen i uppdrag att verka för att EU utvecklar försvarskompetens inom asymmetrisk krigföring, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Behandlas i Försvarsutskottet Betänkande 2019/20:FöU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
8. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör initiera en ny översyn av EU:s grannskapspolitik och tillkännager detta för regeringen.
9. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sanktioner mot Ryssland för att få ett slut på kriget och den allvarliga situationen i östra Ukraina och tillkännager detta för regeringen.
10. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om östliga partnerskapet och tillkännager detta för regeringen.
11. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att EU bör fortsätta att spela en aktiv roll som politisk och ekonomisk partner till Tunisien för att främja demokratisk utveckling och kampen mot terrorism, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
12. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en långsiktig färdplan måste ingå i framtida EU-ledda militära interventioner och tillkännager detta för regeringen.
13. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska bidra till att stärka den transatlantiska länken och tillkännager detta för regeringen.
14. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett gemensamt förhållningssätt i EU gentemot Kina och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU4 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
15. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka inom EU för fler handelsavtal med omvärlden och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Näringsutskottet Betänkande 2019/20:NU15 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
16. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att EU-avtal med länder som får del av EU:s handelsvillkor och bistånd ska innehålla en klausul om reformer som syftar till de mänskliga fri- och rättigheternas efterlevande, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
17. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att vetorätten i säkerhetsrådet begränsas och tillkännager detta för regeringen.
18. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för en reformering av FN:s råd för mänskliga rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU15 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
19. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i FN ska verka för att FN:s resolution 1325 med kraft aktualiseras för att se till att kvinnor får inflytande i fredsarbete och det planeringsarbete som görs efter ett fredsavtal och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU6 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
20. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i FN:s säkerhetsråd ska verka för att visselblåsare ska kunna agera när de stöter på felaktigheter i FN, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
21. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det krävs kraftfulla åtgärder för att förhindra den stora omfattningen av sexuella övergrepp som pågår i olika konflikter runt om i världen och tillkännager detta för regeringen.
22. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska arbeta för ett förbättrat skydd för FN-experter och tillkännager detta för regeringen.
23. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att FN bör arbeta fram en konvention om användandet av artificiell intelligens och dödliga autonoma vapen och tillkännager detta för regeringen.
24. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att FN bör arbeta fram en äldrekonvention och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Socialutskottet Betänkande 2019/20:SoU4 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
25. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fördjupa Sveriges samarbete med Nato och att verka för en svensk anslutning till försvarsalliansen och tillkännager detta för regeringen.
26. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera ansträngningarna för att hjälpa frihetsberövade svenskar i utlandet och tillkännager detta för regeringen.
27. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör undersöka möjligheten att på ett rättssäkert sätt intensifiera arbetet med att verkställa utvisningar genom avtal med diplomatiska garantier och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Socialförsäkringsutskottet Betänkande 2019/20:SfU20 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
28. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Nordensamarbetet bör fokusera på försvars- och säkerhetspolitiska utmaningar samt på att lösa de gränshinder som försvårar för den fria rörligheten och integrationen mellan våra länder och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2019/20:UU14 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
29. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen, så som skett i Europaparlamentet, bör erkänna att det skedde ett folkmord 2014 på kristna folkgrupper och på yazidier i Irak och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2020/21:UU15 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
30. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en internationell ad hoc-domstol för IS-brott och tillkännager detta för regeringen.
31. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en säker zon i Irak och tillkännager detta för regeringen.
32. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inom ramen för FN agera för att den etniska utrensningen av rohingyer upphör och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2021/22:UU7 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
33. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en FN-resolution om att regeringar i Mellanöstern, Nordafrika och Asien ska skydda kristna och andra religiösa minoriteter, samt tillåta FN-observatörer att se över nödvändiga säkerhetsåtgärder, och tillkännager detta för regeringen.
34. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom EU och FN ska arbeta för sanktioner mot aktörer som begår övergrepp mot religiösa minoriteter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
35. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör uppdra åt en särskild ambassadör att verka för att respekten för religionsfriheten stärks och tillkännager detta för regeringen.
Behandlas i Konstitutionsutskottet Betänkande 2019/20:KU1 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
36. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom EU ska bidra till att det internationella arbetet med Anti Money Laundering (AML) förstärks med syftet att motverka penningtvätt och terrorfinansiering, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Behandlas i Finansutskottet Betänkande 2019/20:FiU22 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
37. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom EU och FN ska verka för sanktioner mot stater som sponsrar och sprider extremism, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Behandlas i Utrikesutskottet Betänkande 2020/21:UU10 Utskottets förslag: Avslag Kammarens beslut: Avslag
38. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återupprätta relationen med Israel och tillkännager detta för regeringen.
39. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta avstånd ifrån och fördöma den internationella BDS-rörelsen för dess spridande av antisemitiska föreställningar och hat mot staten Israel samt att uppmana till att inte i någon form stödja eller finansiera dess projekt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.