Utlokalisering av statliga jobb till Norrland

Motion 2009/10:N296 av Sven Bergström m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rimligare lokalisering av statliga jobb över hela landet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omlokalisera statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till Norrland och andra delar av landet.

Motivering

Det har varit storstäderna som gynnats och landsbygdsregionerna som missgynnats av arbetsmarknads- och regionpolitiken under 1990-talet och fram till idag. Storstadsregionerna och universitets- och högskoleorterna visar snabb tillväxt medan utvecklingen är den omvända för stora delar av övriga landet.

Storstadskommunerna har under de senaste årtiondena ökat sin befolkning påfallande snabbt. Ökningen har varit mer än dubbelt så stor som riket genomsnittligt – medan befolkningen i glesbygdskommunerna minskat dramatiskt. Utvecklingen av de statliga arbetstillfällena följer samma trend. Denna utveckling tillåts fortgå trots att riksdagen vid flera tillfällen betonat att en utlokalisering ska prövas vid förändringar av den statliga verksamheten.

För att skapa livskraft i hela Sverige måste det finnas vissa grundförutsättningar: bra utbildning, arbetstillfällen, välutbyggd infrastruktur, närhet till sjukvård och en god service.

Sverige är rikt på naturresurser som kan tas till vara och vidareförädlas. Satsning på bioenergi, småskalig livsmedelsproduktion, landsbygdsturism och förbättringar för fiskenäringen ger resurser och möjlighet för livskraftiga företag i tidigare missgynnade delar av landet. I utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle har de agrara näringarna en nyckelroll.

En ny utveckling

Som ett led i arbetet för att leda in utvecklingen i nya positiva banor för hela landet är det nödvändigt att ta itu med den ensidiga verk- och myndighetsstruktur som vi har i landet. Parallellt med en rad regionalpolitiskt tillväxtfrämjande åtgärder som satsningar på kompetensutveckling och utbildning, IT och bredbandsteknik, sänkta arbetsgivaravgifter för små företag och åtgärder för enklare regler krävs det också en rimligare fördelning av statliga myndigheter och verk i Sverige.

Särskilt upprörande är att ca 80 procent av nytillkommande statliga myndigheter och verk under lång tid etablerats i Stockholmsområdet. Vi menar att det behövs ett omlokaliseringsprogram för de svenska myndigheterna. Myndigheterna ska serva hela Sverige men de är idag i mycket stor utsträckning koncentrerade till Mälardalsregionen. I övriga delar av landet minskar andelen myndigheter och statliga arbetstillfällen.

Senast i samband med försvarsbeslutet i december 2004 skedde en viss omlokalisering av statlig verksamhet som kompensation till de orter som förlorat försvarsjobb. Detta är bra, men det räcker inte med akutinsatser utan det behövs också en genomtänkt långsiktig strategi för omlokalisering av statlig verksamhet.

Allianspartierna eniga

Allianspartierna i riksdagen har tidigare markerat stöd för en ny politik på detta område. I en fyrpartireservation (m, fp, kd och c) i anslutning till försvarsbeslutet 2004 markerades att en ny och mer kraftfull metodik måste användas för att nå målen, dvs. bryta centraliseringen och omlokalisera statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till Norrland och andra delar av landet. I första hand krävs att regeringen lägger fast en långsiktig och strategisk plan med mål för omlokalisering av statlig verksamhet.

Detta tydliga ställningstagande från allianspartierna är en mycket god ambition som det finns all anledning att nu snarast omsätta i praktisk politik.

En omlokalisering av statlig verksamhet ligger såväl i huvudstadens som i övriga landets intresse. I Stockholm minskar exploateringstrycket och trängseln inte minst i trafiken, attraktiva lokaler frigörs och hyreskostnaderna för staten minskar. För de mottagande regionerna bidrar lokaliseringen av kvalificerade tjänster till en breddad arbetsmarknad, ökad skattekraft, stärkt efterfrågan på service och i förlängningen till ökad tillväxt. Län och regioner ges bättre förutsättningar för en positiv utveckling om staten på detta sätt tar ett ökat ansvar för var man lokaliserar verk, myndigheter och bolag.

Det krävs en långsiktig och genomtänkt decentraliseringspolitik för att ge alla delar av Sverige bättre förutsättningar att växa och utvecklas. Staten har ett stort ansvar att genom att styra lokaliseringen av sin egen verksamhet aktivt bidra till detta. Det är därför hög tid att gå från ord till handling och genomföra en omfattande omlokalisering av sysselsättningen inom den statliga sektorn.

Stockholm den 30 september 2009

Sven Bergström (c)

Birgitta Sellén (c)

Åke Sandström (c)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rimligare lokalisering av statliga jobb över hela landet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omlokalisera statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till Norrland och andra delar av landet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.