IT-strategi inom vården

Skriftlig fråga 2005/06:1194 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-13
Anmäld
2006-03-13
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga 2005/06:1194 av Kenneth Johansson (c) till statsrådet Ylva Johansson (s)

IT-strategi inom vården

Det är mycket glädjande att regeringen nu tycks vakna ur sin törnrosasömn när det gäller utvecklandet av IT-användningen i den svenska vården. Centerpartiet har under lång tid drivit frågan om att ett verkligt nationellt hälsonät måste förverkligas för att öka individens delaktighet i sin hälsa och i sin sjukvård, möjligheten att förbättra överföring av information mellan olika vårdgivare samt minska byråkratin. Därför välkomnar vi att Ylva Johansson nu offentligt ställer sig bakom många av våra förslag. Det bäddar @ tillsammans med en strategi för mer mångfald av utförare och en fungerande vårdgaranti @ för en verklig kulturrevolution i svensk sjukvård, där patienten kan komma mer i centrum samtidigt som makt decentraliseras i vårdapparaten och personalens arbetssituation blir mer stimulerande.

Det är dock angeläget att regeringens uppvaknande inte stannar på papperet. För att göra verklighet av förslagen krävs betydande investeringar i ett nationellt kommunikationsnät, i användarvänliga gränssnitt för patienter (individuellt hälsopass) och personal samt i öppna kvalitetsregister. Centerpartiet har föreslagit att dessa betydande investeringar skulle kunna finansieras genom en så kallad PPP-lösning (Public-Private Partnership). Olika offentliga och privata vårdgivare liksom läkemedelsindustrin skulle kunna finansiera en del av hälsonätet genom användaravgifter.

Min fråga till Ylva Johansson är:

Avser statsrådet att verka för en PPP-lösning för att klara de stora investeringar som krävs för att förverkliga ett fungerande nationellt hälsonät?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1194 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1194 om IT-strategi inom vården

Statsrådet Ylva Johansson

Kenneth Johansson har frågat mig om jag avser att verka för en PPP-lösning (Public@Private Partnership) för att klara de investeringar som behövs för att förverkliga intentionerna i den nationella IT-strategin för vård och omsorg.

En ändamålsenlig användning av IT är en förutsättning för att kunna förbättra patientsäkerhet, vårdkvalitet och tillgänglighet inom vård och omsorg. Regeringen har därför under senare år arbetat intensivt för att få till stånd en fördjupad nationell samverkan kring IT-utvecklingen inom vård- och omsorgssektorn. I mars 2005 tillsatte regeringen en nationell ledningsgrupp för IT i vård och omsorg, som består av representanter från Socialdepartementet, Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Apoteket AB och Carelink. Dessa aktörer har gemensamt utarbetat och enats om en nationell IT-strategi, som för första gången etablerar ett gemensamt förhållningssätt till hur IT ska användas för att stödja medborgarnas delaktighet i vården och utveckla vårdverksamheten.

Grunden är därmed lagd för ett fortsatt och intensifierat samarbete kring dessa frågor mellan regeringen, sjukvårdshuvudmännen, vårdpersonalens fackliga företrädare, vårdens IT-leverantörer med flera. Under 2006 börjar en andra etapp, där det nationella arbetets omfattning, tidsplanering, finansiering och beslutsformer ska diskuteras brett inom sektorn.

Redan i dag görs betydande investeringar i utveckling, förbättring och löpande underhåll av vårdens IT-system. Beräkningar visar att mellan 3 och 4 % av de totala hälso- och sjukvårdskostnaderna satsas på olika former av IT-stöd. Den diskussion som nu startar kring hur IT-strategin praktiskt ska realiseras måste därför även innefatta en diskussion om hur existerande medel används.

Jag vill inte föregripa resultatet av denna förankringsprocess genom att i dagsläget förorda någon specifik lösning, men jag ser positivt på möjligheterna att finna nya lösningar på de utmaningar som ligger framför oss.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.