A-traktorer

Skriftlig fråga 2021/22:1552 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vid ett besök av Moderaterna Sandviken på Hedängsskolan kom A-traktorer upp på agendan. Det är en fråga som engagerar många unga. Eleverna tycker att dagens lagstiftning och regelverk borde förändras och har ställt följande brev till ansvarigt statsråd som jag har lovat att föra vidare i en skriftlig fråga:

Förslaget från 8B på Hedängskolan:

”Vi anser att A-traktorers hastighetsgräns är för låg och orsakar problem i trafiken. Vi anser att det finns orsaker till att höja hastighetsgränsen till 45-50 km/h. I nuläget orsakar den låga hastighetsgränsen väldigt farliga stopp i trafiken då andra bilister gör farliga omkörningar och skapar mycket farliga situationer för alla inblandade. Det är oftast ungdomar i mindre städer och ute på landet som skaffar A-traktor eftersom kollektivtrafiken inte går tillräckligt ofta. Där är vägarna ofta små och det kan vara svårt att köra om. När hastighetsbegränsningen bestämdes så var användningsområdet för a-traktorer en helt annan. Nu kör de runt i trafiken på ett helt annat sätt. Det är inte rimligt att moppebilar som är väldigt mycket enklare/svagare i sin uppbyggnad får gå i 45 km/h. A-traktorer är oftast mycket säkrare då de är byggda av vanliga fordon. Fler A-traktorförare kommer att köra lagligt eftersom 50km/h i timmen är en mer rimlig hastighet att ta sig runt i trafiken i. Man tar sig dit man vill rimligt snabbt. Förarna kommer inte känna samma behov av att trimma sina a-traktorer. Man borde införa bilbältestvång i A-traktorer för att göra dessa ännu säkrare vid hastighetshöjning.”

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ som ligger i samma riktning som klass 8B:s förslag rörande A-traktorer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-05-06 Överlämnad: 2022-05-09 Anmäld: 2022-05-10 Svarsdatum: 2022-05-18 Sista svarsdatum: 2022-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga