Äldreförsörjningsstödets innebörd

Skriftlig fråga 2017/18:1476 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-11
Överlämnad
2018-06-12
Anmäld
2018-06-13
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Hallengren (S)

 

Äldreförsörjningsstödet är ett stöd till äldre som saknar tillräcklig pension för att kunna ha vad som räknas som en skälig levnadsnivå. Den 30 maj 2018 var det 23 126 personer i Sverige som hade rätt till detta stöd.

Med ett fullt äldreförsörjningsstöd inklusive bostadsstöd kan en pensionär få totalt 10 762 kronor i månaden skattefritt. Motsvarande summa för en pensionär med garantipension och fullt bostadstillägg är 12 300 kronor i månaden efter skatt.

Äldreförsörjningsstöd kan enligt rådande regler bara beviljas om du är fast bosatt i Sverige och en mottagare av stödet förväntas därför inte vistas utanför landet på regelbunden basis. En mottagare får exempelvis inte vistas utanför EU/ESS i mer än tre månader.

Äldreförsörjningsstödet har länge, med rätta, diskuterats. Detta då vissa mottagare av stödet kanske enbart bott i vårt land en liten del av sitt liv samtidigt som skillnaden mellan detta stöd och stödet för en person som levt i Sverige i hela sitt liv och får garantipension bara är 1 538 kronor i månaden. Vad som också är omdiskuterat är risken för att stödet missbrukas, då en mottagare kan vistas utomlands under en lång period utan konsekvenser.

För inte så länge sedan ertappades exempelvis en pensionär i min hemkommun Norrköping med att ha vistats utomlands i över 30 månader av totalt 40 kontrollerade månader, enligt en utredning av Pensionsmyndigheten. Resultatet blev att pensionären nu åläggs att betala tillbaka 240 577 kronor vilket som bekant är en hel del pengar. Just detta fall lär knappast vara ett undantag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Hallengren:

 

Anser statsrådet att nuvarande system med äldreförsörjningsstödet är rättvist och fungerar bra, eller avser statsrådet att vidta åtgärder för att förändra systemet eller öka kontrollen av dem som i dag får äldreförsörjningsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1476 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/

03612

/SF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1476 av Markus Wiechel (SD)

Äldreförsörjningsstödets innebörd

Marcus Wiechel har frågat statsrådet Lena Hallengren om hon anser att nuvarande system med äldreförsörjningsstödet är rättvist och fungerar bra, eller om hon avser att vidta åtgärder för att förändra systemet eller öka kontrollen av dem som i dag får äldreförsörjningsstöd. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Personer över 65 år har ofta begränsade möjligheter att förändra sin ekonomiska situation. Det är regeringens uppfattning att Sverige som välfärdsland har ett ansvar för att de som lagenligt är bosatta här i landet inte lider ekonomisk nöd. Därför finns äldreförsörjningsstödet, ett yttersta skyddsnät som garanterar detta. Detta yttersta skyddsnät omfattar samtliga som är 65 år och bosatta i landet. Även svenska medborgare som av något skäl har en mycket låg pension kan alltså få av äldreförsörjningsstöd. Äldreförsörjningsstödet är hårt inkomstprövat vilket innebär att de som får fullt stöd inte har någon som helst annan inkomst.

Självklart ska de regler som finns för äldreförsörjningsstödet följas. Det är centralt inte minst för att bibehålla förtroende får våra gemensamma trygghetssystem. Pensionsmyndigheten bedriver ett aktivt kontrollarbete inom alla förmåner de utbetalar. Att dessa kontroller fungerar illustreras också i exemplet från Norrköpings kommun.

Stockholm den 20 juni 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.