Till innehåll på sidan

alkoholskatten och Systembolagets försäljning

Skriftlig fråga 2004/05:2117 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-22
Besvarad
2005-08-31
Besvarad
2005-09-05
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Fråga 2004/05:2117

av Chatrine Pålsson (kd) till statsminister Göran Persson om alkoholskatten och Systembolagets försäljning

Enligt senaste försäljningsstatistiken ökar Systembolagets försäljning i jämförelse med föregående år. Trots detta föreslår nu statsministern sänkta alkoholskatter. Ett starkt bärande argument för sänkta spritskatter har varit att rädda Systembolaget eftersom det håller på att konkurreras ut av importerad sprit. Men nu när Systembolagets försäljning ökar ter sig det argumentet något överspelat. Ett flertal forskare och annan expertis varnar för konsekvenserna av sänkta alkoholskatter men deras varningar tycks allt färre lyssna på.

Med anledning av detta vill jag fråga statsministern på vilket sätt han anser det motiverat att sänka alkoholskatten samtidigt som försäljningskurvorna för Systembolaget pekar uppåt.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2117 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2004/05:2117 om alkoholskatten och Systembolagets försäljning

Statsrådet Morgan Johansson

Chatrine Pålsson har frågat statsministern på vilket sätt han anser det motiverat att sänka alkoholskatten samtidigt som försäljningskurvorna för Systembolaget pekar uppåt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Under senare år har stora omvärldsförändringar inträffat, vilket gör att förutsättningarna för den svenska alkoholpolitiken har ändrats. Från den 1 januari 2004 gäller EU:s indikativa nivåer för införande av alkohol för privat bruk. Tillgången på billig alkohol köpt i utlandet har därmed ökat. Alkoholskattesänkningarna i Danmark och Finland, samt EU:s utvidgning österut, vilken innebar att länder med lägre alkoholskatter blev medlemmar, har vidare medfört en ökning av resandeinförseln och smugglingen av alkohol. Regeringen kan därför konstatera att de höga svenska skatterna, på framför allt spritdrycker, har försvagats som alkoholpolitiskt instrument. Därtill kommer att den storskaliga alkoholsmugglingen utgör en del av den organiserade brottsligheten i Sverige.

I Alkoholinförselutredningens slutbetänkande Gränslös utmaning @ alkoholpolitik i ny tid (SOU 2005:25) föreslås att skatten på sprit sänks med 40 % för att bland annat bryta mönstret med den kraftigt ökade resandeinförseln av sprit samt för att stärka och bibehålla den svenska alkoholpolitikens legitimitet, trovärdighet och slagkraft. Ett idogt kvarhållande av höga alkoholskatter kan därför underminera allmänhetens tilltro till den svenska alkoholpolitiken. Utredningen anser att en skattesänkning inte kommer att leda till att resandeinförseln upphör, men målsättningen är att bryta det nuvarande inköps- och konsumtionsmönstret så att resandeinförseln hamnar på en lägre och mer stabil nivå än för närvarande. Slutbetänkandet är för närvarande föremål för remissbehandling.

Chatrine Pålsson påstår att Systembolagets försäljning ökar i år. Det är korrekt att försäljningen av öl och vin ser ut att öka något från i och för sig låga nivåer. Men försäljningen av sprit fortsätter att minska. Systembolagets försäljning uppgick förra året till endast 35 % av den totala spritkonsumtionen. Om Systembolagets försäljning skulle minska ytterligare riskerar Sverige att förlora kontrollen över tillgängligheten till alkohol, något som, parallellt med skatterna, är vårt viktigaste alkoholpolitiska instrument.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.