Ansvar för svårt sjuka som fått avslag på sin asylansökan

Skriftlig fråga 2020/21:12 av Jörgen Berglund (M)

Jörgen Berglund (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 3 september i år slängdes en 23 årig man med cp-skada, epilepsi och intellektuell funktionsnedsättning ut från sitt boende i Sundsvall. Mannen, som är asylsökande från Irak, har ett utvisningsbeslut från Migrationsverket fastställt. Migrationsverket menar att personer som fått avslag förlorar rätten till boende och bistånd och hänvisar till kommunen för att få hjälp att överleva.

Mannen motsätter sig inte utvisningsbeslutet, men planeringen av återvändandet är ännu ej klar, det jobbar Migrationsverket på. Trots detta väljer Migrationsverket att ställa mannen på gatan. Eftersom mannen inte klarar sig utan hjälp från andra såg hans gode man ingen annan möjlighet än att ta honom till sjukhus.

I dag den 7 september har mannen tillfälligt fått flytta in på ett boende igen, förhoppningsvis tills detta är löst. Jag vill understryka att ett avslag ska vara ett avslag, men fram till dess att utvisningen verkställs måste vi behandla svårt funktionsnedsatta med respekt och värdighet.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att förhindra att svårt sjuka människor som fått avslag på sin asylansökan sätts på gatan till dess att utvisning kan ske?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-09-09 Överlämnad: 2020-09-09 Anmäld: 2020-09-10 Sista svarsdatum: 2020-09-16 Svarsdatum: 2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga