Antisemitismen i Malmö

Skriftlig fråga 2021/22:149 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-13
Överlämnad
2021-10-14
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Förintelsen är en av världshistoriens vidrigaste företeelser, och att vi minns och fortsätter att berätta om dessa händelser är därför oerhört viktigt. För många av oss har också kunskapen om dessa brott haft en stor påverkan då det kanske bidragit till politiskt engagemang i syfte att förhindra att något liknande någonsin händer igen.

Det är därför glädjande att Utbildningsdepartementet och Regeringskansliet, under ledorden ”Remember – React”, arrangerar en minneskonferens om Förintelsen som i skrivande stund äger rum i dag och i morgon (den 13–14 oktober). På plats ser vi bland annat statsminister Stefan Löfven och ett antal överlevare från Förintelsen, och säkerhetspådraget är därför oerhört stort.

Faktum är att det till och med har beskrivits som det största säkerhetsarrangemanget någonsin i staden, då man har svetsat fast brunnslock, spärrat av vägar, stationerat ut krypskyttar, stängt av kollektivtrafik och kommenderat dit 11 procent av Sveriges poliskår (2 200 poliser).

Att detta säkerhetspådrag behövs är ett sorgligt tecken på ett fullständigt misslyckande i kampen mot antisemitism – då i synnerhet i Malmö, som varit socialdemokratiskt styrt under 94 av de senaste 100 åren. När allt fler judar flyr Malmö ser vi dessutom att Socialdemokraternas politik snarare har tenderat förvärra problemen med antisemitism.

Statsrådet Mikael Damberg önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Vilken roll menar statsrådet att politiken har för den ökande antisemitismen i exempelvis Malmö, och vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:149 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2021/22:149 av Markus Wiechel (SD) Antisemitismen i Malmö

Markus Wiechel har frågat mig vilken roll politiken har för den ökande antisemitismen i exempelvis Malmö, och vilka åtgärder jag är beredd att vidta med anledning av det som har framförts i frågan.

Regeringen tar kraftfullt avstånd från alla former av rasism, bl.a antisemitism och har under de senaste åren fattat beslut om ett antal insatser för att motverka och bekämpa antisemitism och för ökad säkerhet. Vi har alla en skyldighet att stå upp mot antisemitismen och för att bekämpa hatbrott och rasism krävs långsiktighet och uthållighet.

Flera av insatserna genomförs inom ramen för den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott som regeringen beslutade den 24 november 2016. Med den nationella planen som utgångspunkt kommer regeringen att fortsätta och förstärka arbetet mot olika former av rasism i Sverige. Särskilda åtgärdsprogram mot olika former av rasism; antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och rasism mot samer ska tas fram. I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen att arbetet mot rasism förstärks med 8 miljoner kronor årligen.

En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende och en god myndighetssamverkan är viktiga delar för att öka tryggheten och förebygga brott. Det gäller också hatbrott.

Regeringen fortsätter arbetet med att öka antalet polisanställda. Polismyndigheten har aldrig tidigare haft fler anställda än nu och arbetet med att nå målet om 10 000 fler polisanställda till och med 2024 fortsätter med full kraft. Vi är nu mer än halvvägs. Regeringen har också nyligen gett Polismyndigheten i uppdrag att fortsatt utveckla och förbättra arbetet för att bekämpa hatbrott och andra brott som hotar demokratin. Uppdraget har flera delar. Polismyndigheten ska bland annat redovisa resultat av det arbete som bedrivs för att förstärka den brottsutredande förmågan och uppklaringen av dessa brott. Myndigheten ska också beskriva vad som görs för att skapa förutsättningar för samverkan med andra myndigheter och organisationer samt hur en strukturerad dialog säkerställs gentemot grupper som utsätts för denna typ av brott.

Avslutningsvis kan jag inte nog understryka att bekämpandet av antisemitism är hela samhällets ansvar och inte enbart regeringens. Vi har alla ett ansvar att stå upp mot alla former av rasism och ta avstånd från främlingsfientlig retorik.

Stockholm den 20 oktober 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.