Arbetsförmedlingens omställningsarbete

Skriftlig fråga 2019/20:19 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-13
Överlämnad
2019-09-16
Anmäld
2019-09-17
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Kommunernas försörjningsstöd skjuter i höjden i takt med att arbetslösheten nu ökar. Enligt regeringens vårproposition ökar antalet som uppbär ekonomiskt bistånd med ca 12 000 helårsekvivalenter fram till år 2022, men mycket talar för att siffran kommer att bli högre nu när svensk ekonomi bromsar in.

Arbetsförmedlingens problemtyngda omställningsarbete gör inte saken bättre. Privata aktörer borde ha fått ta över centrala uppgifter för länge sedan. I stället förefaller såväl utbildnings- som matchningsbranscherna gå kräftgång eftersom Arbetsförmedlingen slutat anvisa inskrivna arbetslösa till leverantörerna. En avgörande fråga för kommunal välfärd är att konkreta åtgärder vidtas så att människor som uppbär försörjningsstöd kommer i arbete. 

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit och vilka åtgärder avser man att vidta när det gäller Arbetsförmedlingens omställningsarbete?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:19 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2019/01672/A

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:19 av Lars Beckman (M)
om Arbetsförmedlingens omställningsarbete

Lars Beckman har frågat mig om vilka åtgärder regeringen vidtagit och vilka åtgärder regeringen avser att vidta när det gäller Arbetsförmedlingens omställningsarbete.

Under 2019 har förutsättningarna för arbetsmarknadspolitiken ändrats. I den av riksdagen beslutade budgeten för 2019 har utrymmet för aktiv arbetsmarknadspolitik minskats betydligt. Antalet deltagare i bland annat subventionerade anställningar, upphandlad arbetsmarknads- och förberedande utbildning samt i upphandlade matchningstjänster för arbetssökande har minskat. Till följd av den beslutade budgeten genomförs också under 2019 och 2020 personalneddragningar på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen ska reformeras för att förbättra effektiviteten i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska ske ordnat och successivt i syfte att det ska finnas en fungerande verksamhet för arbetssökande och arbetsgivare i hela landet under genomförandeperioden.

Regeringen beslutade den 9 maj 2019 om ett uppdrag till Arbetsförmedlingen som innebär att myndigheten ska genomföra vissa förberedelser, löpande bistå Regeringskansliet och särskilt analysera vissa förutsättningar inför reformeringen av myndigheten (A2019/00923/A). Uppdraget ska redovisas den 1 november 2019.

Arbetsförmedlingen har också den 4 juli 2019 fått i uppdrag att utveckla och förbereda upphandlade matchningstjänster under 2019 (A2019/01323/A). Syftet är att pröva sådana tjänster och dra lärdomar under 2020 inför det reformerade system som ska träda i kraft 2021.

Vidare föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2020 ett antal satsningar som dämpar de tidigare aviserade resursneddragningarna och vars inriktning ger bättre förutsättningar för Arbetsförmedlingen att fullfölja sina uppgifter på ett effektivt sätt och för ett successivt genomförande av reformeringen av myndigheten.

För att ge myndigheten möjlighet att upprätthålla takten i reformeringen, prioritera långsiktighet och i nuläget undvika ytterligare neddragningar bedömer regeringen att Arbetsförmedlingen bör tillföras ökade förvaltningsresurser för 2021 och 2022. Vidare bör resurser tillföras för att öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster som svarar mot inriktningen på reformeringen av myndigheten.

Förslagen bidrar till att fler arbetssökande som är i behov av stöd i sitt arbetssökande kan ta del av matchningsinsatser. Förslaget om att tillföra resurser till matchningstjänster bidrar också till att succesivt öka kapaciteten hos leverantörer att erbjuda matchningstjänster.

I budgetpropositionen föreslår regeringen också andra satsningar som kan bidra till att stödja fler arbetslösa att komma i arbete. Det handlar bland annat om satsningar på extratjänster och introduktionsjobb för arbetslösa som står relativt sett långt ifrån arbetsmarknaden och om att dämpa minskningen av antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning. Regeringen avser dessutom att införa etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända.

Stockholm den 24 september 2019

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.