Arbetsmiljön på callcenter

Skriftlig fråga 2006/07:1631 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-07
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20
Besvarad
2007-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga

2006/07:1631 Arbetsmiljön på callcenter

av Luciano Astudillo (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Callcenter är en starkt växande bransch i Sverige. Drygt 100 000 personer arbetar inom denna sektor.

Callcentren är ofta nya arbetsplatser och det är en relativt ny bransch. Därför har Arbetslivsinstitutet tillsammans med Sundsvalls sjukhus och Karolinska Institutet kartlagt arbets- och hälsoförhållandena på 30 större callcenterföretag. 160 personer deltog mer omfattande i studien. Tre fjärdedelar var kvinnor och de flesta med fast heltidsarbete.

Det fanns fördelar inom yrket, främst genom sociala kontakter. Men det mest uppseendeväckande var att så många som nio av tio berättade om pågående kroppsliga besvär, som ofta medicinerades. Av dessa led hälften av arbetsrelaterad ohälsa, och sömnstörningar och sjukfrånvaro var vanligt. De menade också att arbetsmiljön var dålig.

Eftersom branschen är relativt ung, har hög omsättning och de anställda har en låg medelålder är undersökningsresultat extra skrämmande. Det handlar om unga människor som vid sin första kontakt med arbetslivet riskerar att slitas ut i förtid.

Samtidigt har regeringen avvecklat Arbetslivsinstitutet och kraftigt bantat resurserna till Arbetsmiljöverket.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att arbetsmiljön inom callcentersektorn ska förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1631 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1631 Arbetsmiljön på callcenter

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att arbetsmiljön inom callcentersektorn ska förbättras.

De besparingar som genomförs på bland annat Arbetsmiljöverket och avvecklingen av Arbetslivsinstitutet är viktiga förutsättningar för regeringens satsningar på att få fler i arbete. Åtgärder för att bryta utanförskapet är viktiga även ur ett hälsoperspektiv.

Även om regeringen genomför nämnda besparingar anser jag att arbetsmiljöområdet är viktigt – inte minst för att frågorna har nära beröring med ambitionen att bryta utanförskapet.

Att området är viktigt behöver dock inte betyda att allt måste göras på samma sätt som förut. Liksom på andra områden pågår för närvarande en översyn av politiken på arbetsmiljöområdet. En avsikt med översynen är att det i arbetsmiljöpolitiken bör finnas en koppling till frågorna om utanförskap och målsättningen att fler människor ska komma i arbete. Som ett led i detta arbete höll Arbetsmarknadsdepartementet ett seminarium i slutet av augusti där bland andra arbetsmarknadens parter deltog. 

Goda arbetsmiljöförhållanden förebygger utslagning på grund av ohälsa och olycksfall och gör det möjligt för människor att vidareutvecklas i sitt yrkesliv. Samtidigt skapar en bra arbetsmiljö förutsättningar för människor som inte arbetar på grund av ohälsa, funktionshinder eller dylikt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Arbetsmiljölagstiftningen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall. Om reglerna inte efterlevs riskeras personalens hälsa. Även företaget förlorar i det långa loppet. En hälsosam och utvecklande arbetsmiljö är bra för företagets produktivitet och en viktig förutsättning för att kunna rekrytera den personal man behöver.

En grundförutsättning för ett effektivt arbetsmiljöarbete är därför att man i verksamheten själv inser fördelarna med en bra och hälsosam arbetsmiljö.

Det behövs också en effektiv arbetsmiljötillsyn, särskilt inriktad på att nå de arbetsställen med störst risk för ohälsa och olycksfall. Arbetsmiljöverket har utvecklat metoder för urval av inspektionsobjekt. Jag är förvissad om att verket kommer att bedriva en effektiv och målinriktad tillsynsverksamhet inom ramen för de resurser man tilldelas.

Vidare har företagshälsovården en viktig roll vad gäller förebyggande insatser, som ett stöd i återgången till arbete och som en länk mellan arbetsplatsen och hälso- och sjukvården. Regeringen avser att återkomma i fråga om hur företagshälsovården kan utvecklas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.