Återförande av gatubarn till hemländerna

Skriftlig fråga 2017/18:1109 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-27
Överlämnad
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-05
Besvarad
2018-04-05
Anmäld
2018-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen i Stockholm vittnar om att problemen med barn och ungdomar som saknar asylskäl och som lever på gatorna fortfarande i allra högsta grad är aktuella. Att så kallade gatubarn lever i denna utsatta och påfrestande miljö är oerhört tragiskt. Många missbrukar droger och begår brott. Situationen är ohållbar, både för dem själva, för brottsoffren och för samhället i stort.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, och även tidigare inrikesminister Anders Ygeman, har öppnat upp för möjligheten till fler låsta SiS-platser, där dessa så kallade gatubarn skulle kunna få vård i väntan på återförande till hemländerna. Länge har det också diskuterats att andra länder, exempelvis Marocko som många av gatubarnen kommer ifrån, måste ta ett större ansvar genom att ta emot sina medborgare. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Hur långt har ministern och regeringen kommit i arbetet med återförandet av dessa barn och ungdomar till hemländerna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1109 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18: 1109 Återförande av gatubarn till hemländerna av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg har frågat mig hur långt jag och regeringen har kommit i arbetet med återförandet till hemländerna av barn och ungdomar som saknar asylskäl och som lever på gatorna.

Att barn och ungdomar befinner sig i riskmiljöer där de dels riskerar att fara illa och dels utsätter andra människor för brott är oacceptabelt. När det rör sig om utländska medborgare som saknar rätt att vistas i Sverige så arbetar svenska myndigheter aktivt med sociala insatser, med att ingripa och arbeta förebyggande mot brott samt med att förmå de personer som saknar rätt till vistelse att återvända till sina hemländer. Ansvaret för de egna medborgarna vilar alltid ytterst på medborgarskapslandet och så även skyldigheten att ta emot dem vid ett återvändande.

Den förra regeringen vidtog i praktiken inga åtgärder för att få till stånd ett fungerande återvändandesamarbete med Marocko. Väldigt få återvände. Under denna mandatperiod så har detta förbättrats avsevärt. 2016 verkställdes 74 återvändanden, och 34 identifierades och accepterades för återvändande. 2017 ökade detta ytterligare: 135 personer verkställdes, och 343 accepterades för återvändande.

När det gäller minderåriga så fortsätter arbetet med att även de ska kunna återvända på ett humant och effektivt sätt med ett ordnat mottagande. Av cirka 200 personer som identifierades hösten 2017 visade sig dock över 90 procent av de som uppgett sig vara minderåriga istället vara vuxna vilket ger myndigheterna bättre förutsättningar för att kunna verkställa ett återvändandebeslut.

Regeringen har således kommit långt i frågan men jag följer utvecklingen noga och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 5 april 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.