Åtgärder efter händelserna vid Hormuzsundet

Skriftlig fråga 2018/19:901 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att det iranska revolutionsgardet kapat ett svenskägt tankerfartyg i Hormuzsundet har reaktionerna varit starka. Stena Bulk, som äger den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero, har vittnat om att fartyget närmades av oidentifierade fartyg samt en helikopter på internationellt vatten innan det ändrade kurs och var på väg mot Iran. Kort efter detta kom nya uppgifter från Storbritannien om ytterligare ett fartyg som bordats av iranska soldater, och för bara ett par veckor sedan kapades ett tredje fartyg.

Besättningen på Stena Impero består av 23 personer från en rad olika länder som i dag hålls fångna av Iran. Situationen i Hormuzsundet är mot bakgrund av detta, men även en lång rad andra händelser, mycket allvarlig.

USA, men även Storbritannien, har varit tydliga efter dessa händelser, men den svenska regeringen varit förvånansvärt tyst trots att Stena Impero är ett svenskägt fartyg.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern och regeringen att sätta press på Iran efter denna händelse, och kan regeringen tänkas vidta några åtgärder gentemot Iran?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-08-19 Överlämnad: 2019-08-20 Anmäld: 2019-08-29 Svarsdatum: 2019-09-03 Sista svarsdatum: 2019-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga