Svar på fråga 2019/20:1255 av Acko Ankarberg Johansson (KD)
Åtgärder för att säkerställa tillgång till ny läkemedelsbehandling
Acko Ankarberg Johansson har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen tar för att säkerställa att introduktionen av nya läkemedelsbehandlingar för patienter i riskgrupper för covid-19 inte förhalas under den pågående pandemin.
Jag instämmer med frågeställaren att nya behandlingar behöver tillhandahålls patienter effektivt och jämlikt, utan onödiga dröjsmål. För att säkerställa patientsäkerheten är det viktigt att använda etablerade processer för införande. Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som beslutar om pris- och subventionsstatus för nya och befintliga förmånsläkemedel. Myndigheten utreder ärendena så skyndsamt som möjligt för att snabbt kunna ge patienter tillgång till nya innovativa läkemedel. Samtidigt har läkemedelsföretagen ett ansvar för att tiden fram till att läkemedlet når patienterna ska bli så kort som möjligt. För att ett läkemedel ska bedömas av TLV krävs att läkemedelsföretaget skickar in en ansökan till myndigheten och förser TLV med nödvändiga underlag.
Arbetet med nationellt ordnat införande av nya läkemedel bör också framhållas. Ordnat införande involverar ett stort antal aktörer, däribland flera myndigheter, samtliga regioner och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Syftet är att uppnå en jämlik, kostnadseffektiv och ändamålsenlig läkemedelsanvändning. Dessutom bevakas kontinuerligt läkemedel som är på väg att godkännas för att underlätta planering för införandet i regionerna.
Vidare ersätter staten kommuner och regioner för merkostnader som uppstått till följd av covid-19 inom hälso- och sjukvården och när det gäller omsorgen om äldre personer och personer med funktionsnedsättning, t.ex. för ökade kostnader för bemanning, skyddsutrustning och medicinsk utrustning. I vårändringsbudgeten för 2020 föreslås ett tillskott på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020, utöver tidigare aviserade tillskott på 5 miljarder kronor, för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som exempelvis hälso- och sjukvård.
Sveriges patienter behöver fortsatt erbjudas god vård och läkemedel efter behov och på lika villkor.
Stockholm den 6 maj 2020
Lena Hallengren