åtgärder för att stödja Tibet

Skriftlig fråga 2003/04:961 av Olsson, Kent (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-19
Anmäld
2004-03-23
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2003/04:961

av Kent Olsson (m) till utrikesminister Laila Freivalds om åtgärder för att stödja Tibet

I en tidigare fråga till utrikesministern ställde jag frågan om ministern var beredd att inom EU verka för att en speciell EU-representant för Tibet tillsätts.

I svaret till mig sade ministern att man inom EU inte ser förutsättningar för att denne representant skulle kunna arbeta framgångsrikt just nu, men att Sverige inom EU betonat att Sverige är öppet för att diskutera andra metoder för att stödja befolkningen i Tibet.

Med anledning av detta vill jag fråga ministern:

Vilka andra metoder för att stödja befolkningen i Tibet är ministern beredd att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:961 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:961 om åtgärder för att stödja Tibet

Utrikesminister Laila Freivalds

Kent Olsson har frågat mig vilka metoder jag är beredd att vidta för att stödja befolkningen i Tibet.

Regeringen är som jag vid ett flertal tillfällen nämnt oroad över situationen i Tibet. Vi vidtar en rad åtgärder för att stödja Tibets befolkning och ser kontinuerligt över vårt arbete på detta område för att se om ytterligare ansträngningar kan göras.

Det budskap Sverige framför i kontakter med kinesiska regeringsföreträdare är att Kina måste respektera det tibetanska folkets rätt att bevara sin kultur och sina religiösa traditioner. Vi anser vidare att den autonomi som tillerkänts Tibet måste få ett konkret innehåll. Vi ser det även som angeläget att Kina verkar för att den ekonomiska utvecklingen i Tibet sker på ett sätt som säkerställer respekt för kultur och religion. Inom ramen för Sveriges utvecklingssamarbete med Kina stöder vi även projekt i Tibet med fokus på hälsa och utbildning.

Vad gäller situationen för de mänskliga rättigheterna arbetar Sverige även för att internationellt uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna såväl i Tibet som i andra delar av landet. Detta sker i direkt dialog med Kina, både bilateralt och genom EU, samt genom aktivt arbete i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Situationen i Tibet diskuterades senast i november 2003 inom ramen för den särskilda dialog för mänskliga rättigheter som EU har med Kina.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.