Åtgärder mot PFAS i miljön

Skriftlig fråga 2020/21:2726 av Staffan Eklöf (SD)

Staffan Eklöf (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Saneringen av PFAS på flygplatser går långsamt. På Karlsborgs flygflottilj vill försvaret dränera utan att sanering är gjord. PFAS läcker även från andra föroreningskällor i Sverige.

I tidningen ATL rapporterades det den 27 april om att vattnet i lilla Kistingebäcken i Halmstads kommun innehåller så höga halter av PFAS att jordbrukarna längs bäcken avråds av kommunen att använda vattnet från bäcken till bevattning av grödorna. Förutom effekter på miljö och potentiellt på hälsa vid förorening i vattentäkter har problemet nu blivit så stort att även vattenförsörjningen till jordbruket hotas lokalt. Inträffar det en torrsommar under dessa förhållanden kommer det att leda till stora skördeförluster på sådana platser.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vad gör ministern och regeringen för att sanera källor för PFAS-utsläpp, och vad gör regeringen i övrigt för att vatten i vattendrag inte ska innehålla höga halter av PFAS?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-04-30 Överlämnad: 2021-05-03 Anmäld: 2021-05-04 Svarsdatum: 2021-05-12 Sista svarsdatum: 2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga