Åtgärder mot vardagsbrottslighet

Skriftlig fråga 2021/22:9 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tjuvarna filmades när de stal varor för 17 000 i en butik i Gävle. Företagaren vet vilka de är, var de bor och vilken bil de kör, skriver lokala medier i Gävle. Men polisen har inte tid att ta hand om hans anmälan. Detta trots att företagaren själv tagit reda på de misstänkta tjuvarnas namn, adress och personnummer. Detta väcker självklart en stor frustration hos företagaren som utsatts för brottet.

Polisen konstaterar i samma artikel: ”Så här ser polisens vardag ut i hela Sverige. Det har nyss varit sommar och halva styrkan har varit borta. Det tar flera månader innan vi är i kapp arbetsmässigt. Och varje dag när det skett ett våldsbrott behöver ett antal poliser som egentligen skulle ha gjort något annat ägna sig åt det. Har vi en skjutning i Västerås behöver vi inom regionen hjälpas åt och skicka resurser dit. Polisen gissar att det tar två till fyra månader innan den förundersökningsledare som har hand om företagets stöldanmälan hinner hantera den.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid så att även vardagsbrottslighet som stölder och snatterier prioriteras och kan klaras upp av rättsväsendet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-09-14 Överlämnad: 2021-09-15 Anmäld: 2021-09-16 Svarsdatum: 2021-09-22 Sista svarsdatum: 2021-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga