Attacker mot kyrkor och kristendomen

Skriftlig fråga 2020/21:1722 av Staffan Eklöf (SD)

Staffan Eklöf (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Dagen rapporterar att tre brandbomber kastades mot Spånga kyrka den 19 januari. Det handlar uppenbart inte om busstreck eller en tillfällets ingivelse. Det var tydligen planerat, och avsikten torde ha varit att bränna ned kyrkan. Det var inte heller första gången som Spånga kyrka attackerades.

I fjol utsattes flera andra kyrkor för attacker, till exempel i Gottsunda och i Västra Skrävlinge. Det är inte heller länge sedan som 300 gravstenar vältes på Norra begravningsplatsen i Solna, där människor vilar som har skapat de förutsättningar som vi kan glädja oss åt i dag. Glädjande nog upprörs vissa människor av sådana handlingar och hedrar de avlidna, exempelvis genom en blomsternedläggning på Norra begravningsplatsen.

Tidningen Världen idag uppger att Brottsförebyggande rådet har beräknat att 800 misstänkta hatbrott har skett mot kyrkor och kyrkogårdar sedan 2012 och att en fördubbling av anmälningarna har skett de senaste tio åren.

Jag anser att en systematisk utredning är påkallad för att ta reda på om det finns gemensamma motiv bakom dåden och hur en eventuell kristofobi ser ut.

Dessa angrepp mot ett av de fundament som bär upp Sverige måste upphöra. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att vi verkligen måste göra vad vi kan för att bekämpa de här brotten.

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern för att undersöka om det finns likartade motiv bakom flera av dessa dåd, hur den eventuella kristofobin i Sverige ser ut samt vad som kan göras för att få stopp på den?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-02-09 Överlämnad: 2021-02-10 Anmäld: 2021-02-11 Svarsdatum: 2021-02-17 Sista svarsdatum: 2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga