Barns säkerhet

Skriftlig fråga 2005/06:594 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-12-09
Inlämnad
2005-12-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-21
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga 2005/06:594 av Yvonne Andersson (kd) till socialminister Berit Andnor (s)

Barns säkerhet

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte 2001 en delegation med uppdraget att se över frågor om barns rätt till en stimulerande, trygg och säker uppväxtmiljö. Resultatet blev att Räddningsverket ska ha den samordnande rollen i barnsäkerhetsarbetet bland myndigheter. Att regeringen valt att satsa på förstärkning av säkerheten genom våra myndigheter är gott och väl. Men det står inte i proportion till det faktum att så många som 40 % av alla olycksfallsskador i boendemiljön drabbar barn. Socialstyrelsen ansvarar för två register, patientregistret och Hem- och fritidsolycksfall i Sverige (EHLASS), som delvis täcker skador på barn i hemmet, och Barnsäkerhetsdelegationen har tagit fram en Barnskadeatlas (SOU 2002:99). I den konstateras att det skadeförebyggande arbetet har varit långsamt och att det återstår mycket för att få med alla kommuner i arbetet. I SOU 2003:127 konstateras att patientregistret skulle behöva förstärkas, så att man kan få fördjupad kunskap av skadebilden och att urvalet av sjukhus bör utökas till 15 % från dagens 6 %. Även då det gäller EHLASS-registret är långt ifrån alla landsting involverade. 2003 var antalet nio, medan endast fem var involverade år 2005 och av dem var det endast Uppsala som representerade en storstadsregion. Anledningen är att Socialstyrelsens budget inte räcker. Om nu regeringen verkligen har tänkt prioritera det preventiva arbetet för att få ned antalet barnolyckor framstår det som av yttersta vikt att det finns ett fullständigt register också över sådana olyckor som sker i hemmet.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att ett nationellt register över barns skador i hemmet upprättas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:594 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2005/06:594 om barns säkerhet

Statsrådet Morgan Johansson

Yvonne Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ett nationellt register över barns skador i hemmet upprättas.

På regeringens uppdrag redovisade Socialstyrelsen år 2003 ett förslag till informationssystem för att följa personskadeutvecklingen. Förslaget innebar att information om skador (olycksfalls‑, vålds- och självtillfogade skador) skulle genereras genom dels nationellt heltäckande data från Socialstyrelsens dödsorsaksregister och patientregister, dels urvalsbaserade data, insamlade från ett urval av sjukhus med ett så långt möjligt representativt befolkningsunderlag.

Informationssystem för att följa personskadeutvecklingen är på väg att byggas upp.

Regeringen har avsatt 3 miljoner kronor till Socialstyrelsen för drift och utveckling av urvalsbaserade data från landstingen under år 2005.

Nationellt heltäckande skadedata ger i dag information om samtliga dödliga skadefall och samtliga skadefall som behandlats i sluten vård. Informationen avser alla skadefall i alla samhällsmiljöer och aktiviteter.

Rapportering från den öppna vården är också angelägen. Tillgång till data från öppenvård gör analyser av trender och jämförelser mellan olika geografiska områden mindre känsliga för olikheter och förändringar i vårdstruktur och vårdpolicy. Rapporteringen till patientregistret från den öppna vården är fortfarande under uppbyggnad.

Med den detaljerade urvalsbaserade insamlingen av skadedata kan den övergripande informationen kompletteras med data som bättre belyser orsaker till skador och framför allt ger en tydligare koppling till skadepreventiva åtgärder och skadepreventivt ansvar. Det är inte minst viktigt när det gäller skador bland barn.

De medel som regeringen avsatt för den urvalsbaserade insamlingen av skadedata medger dels en långsiktig registrering och rapportering, dels en utökning av befolkningstäckningen. Diskussioner förs med landstingen om att delta i insamlingen av data. Regeringen har även avsatt 3 miljoner kronor nästa år för vidareutveckling av den urvalsbaserade insamlingen av data.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.