barnsexhandeln i Sverige

Skriftlig fråga 2000/01:1658 av Gerdin, Viviann (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-06
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga 2000/01:1658

av Viviann Gerdin (c) till socialminister Lars Engqvist om barnsexhandeln i Sverige

Mer än ett barn om dagen i Sverige används som handelsvara och utnyttjas sexuellt. Den skrämmande informationen får vi genom Ecpat Sverige som nyligen avlade sin rapport som grundar sig på en enkät besvarad av 307 svenska myndigheter, organisationer, barn- och ungdomspsykiatriska kliniker, kvinnojourer, skolor, ungdomsmottagningar m.fl.

De skrämmande uppgifter som vi får till oss kan vi inte acceptera. Det måste till lagändringar, attitydförändringar och även utbildningsinsatser för de som arbetar med barn och ungdomar. Många som i sin yrkesroll möter barn och ungdomar vågar inte ställa frågor, även om man misstänker att allt inte står rätt till, just för att det är så djupt kränkande för den som används som sexuell handelsvara.

Studien visar att handeln med minderåriga ofta sker ganska ostört via Internet, och att barnen som utsätts finns i 22 olika svenska städer och orter över hela landet. Studien visar också att det oftast är en nära anhörig som ligger bakom de omkring 400 fallen av barnsexhandel med barn i åldrarna mellan 4 månader och 18 år.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att stoppa barnsexhandeln?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1658 besvarad av

den 18 september

Svar på frågorna 2000/01:1651 om åtgärder mot kommersiell sexuell exploatering av barn och 1658 om barnsexhandeln i Sverige

Statsrådet Ingela Thalén

Rosita Runegrund har frågat mig vad jag gjorde under ordförandeskapet för att göra frågan om kommersiell sexuell exploatering av barn till en högprioriterad fråga. Viviann Gerdin har frågat socialministern vad han avser vidta för åtgärder för att stoppa barnsexhandeln. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan. Eftersom båda frågorna berör samma ämne besvarar jag dem i ett sammanhang.

Båda frågeställarna tar sin utgångspunkt i den av ECPAT Sverige nyligen presenterade studien Kommersiell sexuell exploatering av barn i Sverige. ECPAT konstaterar i sin rapport att resultaten inte kan tolkas med exakthet och att ett av syftena med rapporten är att fästa uppmärksamhet på att barn utnyttjas i sexuell handel i Sverige. Enligt min mening finns det tre skäl till att resultaten måste tolkas med ytterst stor försiktighet, nämligen att det saknas referensperiod, det finns stora mätfel och det finns ett mörkertal. Det gör det svårt att tolka resultatet på ett korrekt sätt. Jag vill därmed på intet sätt förringa hur allvarligt det är för de barn som utsätts för sexuell exploatering, tvärtom tar jag frågan på största allvar.

Frågan om människohandel, särskilt med kvinnor och barn, var en högprioriterad fråga för hela regeringen under ordförandeskapet. Frågan fördes framåt och det slöts en politisk överenskommelse om stora delar av ett rambeslut i ministerrådet om åtgärder mot människohandel. En broschyr, Vi bekämpar handel med kvinnor och barn, togs fram för att belysa frågan ur olika perspektiv.

Under senare år har regeringen tagit flera initiativ för att stärka barnets rättigheter, särskilt när det gäller att skydda utsatta barn oavsett skälet till deras utsatthet. Bl.a. tillsattes den parlamentariska Kommittén mot barnmisshandel som haft till uppgift att utreda barnmisshandel och därmed sammanhängande frågor. Kommittén överlämnade nyligen sitt slutbetänkande Barnmisshandel @ Att förebygga och åtgärda (SOU 2001:72) till mig. I kommitténs förslag till definition av barnmisshandel nämns särskilt de barn som utsätts för sexuella övergrepp. Kommittén har grundligt utrett vilka behov som finns av lagändringar och kompetenshöjande åtgärder för att förbättra kvaliteten på samhällets insatser och öka skyddet för barn. Här finns flera förslag som syftar till att öka kompetensen inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt förskola, skola och fritidshem och inom rättsväsendet, precis som Viviann Gerdin efterlyser. Betänkandet kommer att remissbehandlas inom kort och därefter beredas inom Regeringskansliet på sedvanligt sätt.

I det arbete som för närvarande pågår med att revidera och uppdatera den svenska handlingsplanen mot kommersiell sexuell exploatering av barn kommer jag att bjuda in experter inom olika berörda områden för att tillsammans med dem diskutera angelägna frågor kring sexuell exploatering av barn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.