Till innehåll på sidan

Begreppet synnerligen ömmande omständigheter

Skriftlig fråga 2009/10:985 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-12
Besvarad
2010-08-25
Besvarad
2010-08-26
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga

2009/10:985 Begreppet synnerligen ömmande omständigheter

av Matilda Ernkrans (s)

till migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström (m)

Fallet med Rim och hennes familj engagerar många. Rim är inte bara svårt sjuk, hon är också ett litet barn utan en chans att förstå vad som händer henne. Hon är helt i händerna på svenska myndigheters beslut och svensk lagstiftning.

Opinionen är stark och tydlig, inte minst här i Örebro län. Det är svårt att förstå varför inte Rim och hennes familj kan få stanna i Sverige. Det handlar om den lilla flickans överlevnad.

Eva Lönqvist är utsedd att enbart kartlägga synnerligen ömmande omständigheter. Hennes uppdrag ska slutredovisas den 30 april 2011. Först därefter har ansvarig minister sagt sig villig att eventuellt återkomma med åtgärder, vilket i så fall kan bli ytterligare en utredning om ett förtydligande av begreppet synnerligen ömmande omständigheter. Det går för sakta. Rim och hennes familj kan inte vänta.

Min fråga till ministern blir därför:

Är ministern beredd att vidta åtgärder för att redan nu snabba på utredandet om begreppet synnerligen ömmande omständigheter?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:985 besvarad av Migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström

den 25 augusti

Svar på fråga

2009/10:985 Begreppet synnerligen ömmande omständigheter

Migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström

Matilda Ernkrans har frågat mig om jag är beredd att vidtaga åtgärder för att redan nu snabba på utredandet om begreppet synnerligen ömmande omständigheter.

Som Matilda Ernkrans nämner i sin fråga pågår, på mitt uppdrag, en kartläggning av hur utlänningslagens undantagsbestämmelse om synnerligen ömmande omständigheter (5 kap. 6 §) tillämpats, särskilt vad gäller barn. Kartläggningen ska redovisas senast den 30 april 2011. Om det skulle visa sig att bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter fått en annan effekt än lagstiftaren avsett är regeringen beredd att vidta nödvändiga åtgärder.

Denna kartläggning är avsedd att komplettera den utvärdering som Utvärderingsutredningen redovisade i sitt slutbetänkande Den nya migrationsprocessen (SOU 2009:56). Tillämpningen av den aktuella bestämmelsen behandlas utförligt i betänkandet, men utredningen konstaterade att det i vissa avseenden var för tidigt att dra bestämda slutsatser om rättstillämpningen.

Med utgångspunkt i ett enskilt ärende menar Matilda Ernkrans att utredningsarbetet bör påskyndas. Jag kan naturligtvis inte diskutera ett enskilt ärende men jag utgår från att det särskilt är en av de omständigheter som kan läggas till grund för uppehållstillstånd, som Matilda Ernkrans mer specifikt avser. Den gäller vilken betydelse det bör ha att en sökande utlänning, särskilt om det rör sig om ett barn, är i behov av vård som visserligen finns att tillgå i hemlandet men som bedöms inte kunna komma personen i fråga till del på grund av otillräckliga ekonomiska resurser.

Det är för regering och riksdag svåra men ofrånkomliga avvägningar som aktualiseras av Matilda Ernkrans. Det gäller i sista hand vilka humanitärt motiverade insatser Sverige ska göra för att vårdbehövande i andra länder ska kunna få den vård de har behov av men inte kan väntas få utan sådana svenska insatser. För migrationspolitikens del kan konstateras, att frågan om invandring på grund av sådana humanitära skäl berörts i olika betänkanden och propositioner under 80-talet, 90-talet och 00-talet. Senast har riksdagen tagit ställning genom 2005 års beslut om den nuvarande utlänningslagen (2005:716).

Mot denna bakgrund ser jag starka skäl att ha ett fullödigt underlag om utfallet av den nuvarande lagstiftningen för att kunna ta ställning till om det finns behov av några förändringar i de avseenden Matilda Ernkrans tar upp. Med sluttiden den 30 april 2011 för den pågående kartläggningen räknar jag med att rättsutvecklingen för bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter i 2005 års utlänningslag kommer att vara tillräckligt framskriden för att detta ska vara möjligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.