behandlingsprogram för män som misshandlat

Skriftlig fråga 2004/05:1711 av Acketoft, Tina (fp)

Acketoft, Tina (fp)

den 25 maj

Fråga 2004/05:1711

av Tina Acketoft (fp) till justitieminister Thomas Bodström om behandlingsprogram för män som misshandlat

Den svenska politiken mot kvinnomisshandel fokuserar väldigt lite på förövarnas fortsatta liv. De dömda männen döms till fängelse men vad som händer när de kommer ut bortser man ifrån.

I de uppmärksammade programmen i SVT om svenska kvinnojourer kunde man på söndagen se hur radikalfeminister inom Roks framgångsrikt har arbetat emot att det ska finnas en nationell plan för behandling för dessa män. Roks framgång har sannolikt lett till förödande resultat både för de dömda männen och för de utsatta kvinnorna. Som jämförelse lyfte men i programmet fram hur bland annat Norge har satsat på behandling och de goda resultat detta medfört.

Norges metod är mycket intressant. Det är hög tid att sätta fokus även på vad som händer när dessa män efter avtjänat straff går tillbaka till eller in i ett nytt förhållande.

Det är därför oerhört viktigt att det utvecklas verkningsfulla metoder och program som dömda män kan genomgå under tiden i anstalt och inom ramen för frivården för att få slut på våldsspiralen.

Med anledning av ovanstående frågar jag ministern vad han avser att göra för att se till att ett nationellt behandlingsprogram för män som blir dömda för kvinnomisshandel ska tas fram också i Sverige.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2005-05-25 Anmäld: 2005-05-25 Besvarad: 2005-06-01 Svar anmält: 2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2005-06-01)