behandlingsprogram för män som misshandlat

Skriftlig fråga 2004/05:1711 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-25
Anmäld
2005-05-25
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 2004/05:1711

av Tina Acketoft (fp) till justitieminister Thomas Bodström om behandlingsprogram för män som misshandlat

Den svenska politiken mot kvinnomisshandel fokuserar väldigt lite på förövarnas fortsatta liv. De dömda männen döms till fängelse men vad som händer när de kommer ut bortser man ifrån.

I de uppmärksammade programmen i SVT om svenska kvinnojourer kunde man på söndagen se hur radikalfeminister inom Roks framgångsrikt har arbetat emot att det ska finnas en nationell plan för behandling för dessa män. Roks framgång har sannolikt lett till förödande resultat både för de dömda männen och för de utsatta kvinnorna. Som jämförelse lyfte men i programmet fram hur bland annat Norge har satsat på behandling och de goda resultat detta medfört.

Norges metod är mycket intressant. Det är hög tid att sätta fokus även på vad som händer när dessa män efter avtjänat straff går tillbaka till eller in i ett nytt förhållande.

Det är därför oerhört viktigt att det utvecklas verkningsfulla metoder och program som dömda män kan genomgå under tiden i anstalt och inom ramen för frivården för att få slut på våldsspiralen.

Med anledning av ovanstående frågar jag ministern vad han avser att göra för att se till att ett nationellt behandlingsprogram för män som blir dömda för kvinnomisshandel ska tas fram också i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1711 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1711 om behandlingsprogram för män som misshandlat

Justitieminister Thomas Bodström

Tina Acketoft har frågat mig vad jag avser att göra för att se till att ett nationellt behandlingsprogram för män som blir dömda för kvinnomisshandel ska tas fram också i Sverige.

Att förebygga återfall i brott är en av kriminalvårdens viktigaste uppgifter. Det är därför en självklar del av kriminalvårdens verksamhet att tillhandahålla motivations- och behandlingsprogram som behövs för att de dömda inte ska återfalla i våldsamt beteende.

Inom kriminalvården pågår sedan några år en utveckling av så kallade nationella program, som ska utsättas för granskning av ett vetenskapligt råd innan de ges vidare spridning. Programmen ska vara uppbyggda så att de minskar risken för återfall i brott, enligt den forskning som bedrivs.

För män dömda för våld i nära relationer har kriminalvården i samarbete med engelska Home Office utvecklat ett forskningsbaserat och utvärderingsbart motivations- och behandlingsprogram @ Våld i nära relation (VIN). Programmet som används vid ett antal anstalter och frivårdsenheter har, i likhet med de norska behandlingsprogram som omnämnts i debatten, en kognitiv inriktning.

Vidare har ett stort antal kriminalvårdsmyndigheter i samarbete med bland andra socialtjänst, polis, åklagare, hälso- och sjukvård och olika frivilligorganisationer flera behandlingsprogram som tagits fram lokalt. Dessa program är väl etablerade och har på de flesta platser pågått i flera år.

Inom kriminalvården bedrivs ett ambitiöst och långsiktigt arbete avseende män som misshandlat. Arbetet inom detta viktiga område är ständigt under utveckling och regeringen följer denna utveckling nära och med stort intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.