Bevarande av Auschwitz som minnesmärke

Skriftlig fråga 2008/09:1198 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-02
Anmäld
2009-09-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-09-18
Svar anmält
2009-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 september

Fråga

2008/09:1198 Bevarande av Auschwitz som minnesmärke

av Mikael Oscarsson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 1 september i år var det 70 år sedan andra världskriget inleddes med Nazitysklands anfall på Polen i Gdansk/Danzig, följt av kommunistiska Sovjetunionens attack mot Polen i öst. Vi vet i dag att detta var upptakten till att uppemot 60 miljoner människor miste livet, varav fler var civila än soldater. Enligt Forum för levande historia beräknas 13 miljoner av dessa ha mördats i koncentrationsläger och liknande. Av dessa var 5,3–6,3 miljoner judar, 2,5 miljoner kristna polacker, 3,3 miljoner sovjetiska krigsfångar och 200 000–500 000 zigenare. Dessutom dog stora grupper av till exempel handikappade, motståndsmän, homosexuella och Jehovas vittnen. Den viktigaste och värsta platsen i Förintelsens historia är Auschwitz-Birkenau där 1,5 miljoner miste livet. Bara under 60 dagar sommaren 1944 mördades 400 000 människor och kremerades eller brändes öppet.

Det vilar ett stort ansvar på oss som lever i dag att värna om freden och se till att brott som dessa, mot mänskligheten och civilisationen, aldrig upprepas. Vi måste berätta för varje ny generation om krigets fasor och utrotningslägren.

Sedan 1979 är Auschwitz upptaget på Unescos världsarvslista. I dag håller dock själva lägren med byggnaderna på att falla sönder tillsammans med efterlämningarna från fångarna. 95 procent av kostnaderna för att bevara dessa minnesmärken har täckts av polska staten, och först 1990 kom det första utländska bidraget. Nu behövs dock en investering på 120 miljoner euro, vilket fått flera länder att vakna upp för vikten av att bevara Auschwitz till eftervärlden. Därför har till exempel norska staten nu gått in med 2 miljoner kronor.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att Sverige ska bidra ekonomiskt till bevarandet av Auschwitz-Birkenau till kommande generationer?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1198 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 september

Svar på fråga

2008/09:1198 Bevarande av Auschwitz som minnesmärke

Utrikesminister Carl Bildt

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige ska bidra ekonomiskt till bevarandet av Auschwitz-Birkenau till kommande generationer.

Låt mig börja med att understryka att jag delar Mikael Oscarssons uppfattning om att de fruktansvärda brott som begicks under andra världskriget inte får falla i glömska. Vi bär alla ett ansvar för att framtida generationer får kunskap om det som hänt och förstår vikten av att värna om freden och de mänskliga rättigheterna. Auschwitz-Birkenau fyller i detta sammanhang en betydande funktion som en påminnelse om de miljoner människor som miste livet under de mest fasansfulla förhållanden. Det är väsentligt att lägret bevaras som en lärdom för kommande generationer.

Utrikesdepartementet kommer därför att bidra med 1 miljon kronor till fonden för bevarande av Auschwitz-Birkenau.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.