Till innehåll på sidan

Bevarande av Sveriges definition av våtmark

Skriftlig fråga 2020/21:2583 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-19
Överlämnad
2021-04-20
Anmäld
2021-04-21
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Sverige har sedan lång tid tillbaka restriktioner när det gäller att använda blyhagel vid våtmarker. Det förbudet är baserat på vetenskaplig grund och är accepterat och fungerar bra i dessa områden. Därmed har vi redan gått längre än vad andra medlemsländer i EU gjort.

EU-kommissionen har öppnat upp för att tillåta en medlemsstat att införa ett totalförbud mot blyhagel om landets yta består till minst 20 procent av våtmark. Vi behöver agera för att den redan antagna definitionen av våtmark i Sverige ska bevaras. Sverige måste vara tydligt och aktivt i frågan om att fastställa vår redan antagna definition av våtmark i kommissionen.

Om inte detta sker innebär det ett stort hot mot jakten, skyttet och den svenska viltvården, vilket samtliga partier i Sveriges riksdag borde motverka. Nu vet vi att så inte är fallet efter åtskilliga debatter i kammaren, där stort utrymme har använts av två miljöministrar för att skapa både oro och förvirring.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ämnar ministern verka så att Sveriges definition av våtmark bevaras?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2583 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00839 M2021/00840 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2583 av Marléne Lund Kopparklint (M) Bevarande av Sveriges definition av våtmark och
svar på fråga 2020/21:2587 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Sveriges viljeinriktning gällande EU:s framtida förbud mot bly i ammunition

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om hur jag ska se till att Sveriges definition av våtmark i det nu gällande svenska förbudet mot användning av blyhagel bevaras. Marléne Lund Kopparklint har också frågat mig om vilka åtgärder jag har vidtagit för att bevaka att riksdagens viljeriktning gällande blyförbud lyfts fram i förhandlingarna i EU.

Det nyligen beslutade förbudet i Reach-förordningen mot att använda blyhagel i våtmark gäller direkt i alla medlemsstater och träder i kraft efter den 15 februari 2023. Det finns ingen möjlighet för medlemsstaterna att införa egna definitioner av begreppet våtmark i anslutning till förbudet. Den möjlighet som ges till medlemsstaterna är att besluta om ett strängare förbud, om minst 20 procent av det totala territoriet (utom territorialvatten) är att anse som våtmark. En sådan medlemsstat kan besluta om förbud mot utsläppande på marknaden av blyhagel och användning av blyhagel i hela landet. En sådan reglering är inte aktuell i Sverige.

I dagsläget pågår det inte några förhandlingar och det finns inga beslut tagna om att införa ett utökat förbud mot bly i ammunition. Det som pågår nu är ett offentligt samråd om Europeiska kemikaliemyndighetens förslag till ett utökat förbud av bly i ammunition och i vissa fiskeredskap. Samrådet är öppet till den 24 september i år.

Det finns många starka och vetenskapliga argument för varför användningen av bly behöver fasas ut. Bly är ett av de giftigaste ämnen mänskligheten känner till. Bly påverkar nervsystemet och hjärnans utveckling och leder till lägre intelligens, och är särskilt skadligt för ofödda barn och under de första levnadsåren. Effekterna uppstår redan vid extremt låga doser och all exponering, hur liten den än är, bedöms leda till skadliga effekter.

Stockholm den 28 april 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.