Biljetter till fotbolls-VM

Skriftlig fråga 2005/06:1587 av Ullenhag, Erik (fp)

Ullenhag, Erik (fp)

den 11 maj

Fråga 2005/06:1587 av Erik Ullenhag (fp) till vice statsminister Bosse Ringholm (s)

Biljetter till fotbolls-VM

VM i fotboll är en av de största idrottshändelser man kan uppleva. Över 300 000 svenskar i alla åldrar har ansökt om att få köpa biljetter till matcherna där Zlatan Ibrahimovic, ”Henke” Larsson och resten av det svenska fotbollslandslaget spelar i Tyskland i sommar.

Men tyvärr kommer inte många av fansen att få uppleva fotbollsfesten. En stor andel av biljetterna har reserverats till förmån för sponsorer, politiker och elitklubbarna. Huvudsponsorn, statliga Svenska Spel har tilldelats 250 biljetter. Svenska Fotbollförbundet säger sig hoppas att 60 % av biljetterna som Sverige tilldelats ska kunna sökas av allmänheten.

Vidare har internationella fotbollförbundet reserverat tusentals biljetter till sommarens VM för exklusiva företagspaket, så kallade hospitality-biljetter. Dessa biljetter kostar många tusen kronor styck. Över tusen sådana här biljetter beräknas säljas i Norden. Enligt en representant för Institutet mot mutor kan det vara en fråga om mutbrott.

Det är oroande om vi går mot en utveckling där endast företag har råd med VM-biljetter. Det är viktigt att vanliga medborgare har rättvisa möjligheter att köpa biljetter.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga idrottsminister Bosse Ringholm:

Vilka åtgärder avser vice statsministern att vidta för att se till att vi inte får en utveckling där endast företag har råd med VM-biljetter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2006-05-11 Anmäld: 2006-05-11 Besvarad: 2006-05-16 Svar anmält: 2006-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-05-16)