Bistånd till organisationer som sprider hat

Skriftlig fråga 2020/21:28 av Robert Hannah (L)

Robert Hannah (L)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Svenskt bistånd har länge medverkat till främjande i världen och finansierats genom svenska skatteintäkter. Myndigheten, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), hanterar ungefär 50 miljarder kronor årligen som ska delas ut i bistånd.

Det är viktigt att kontrollera hur svenska skattemedel används i arbetet för att förmedla resurser och kunskap. Det är särskilt angeläget att kontrollera Sidas partnerorganisationer. En av Sidas partnerorganisationer, den muslimska hjälporganisationen Islamic Relief Worldwide, med huvudsäte i Storbritannien, har gjort sig skyldig till flera skandaler. Högt uppsatta företrädare för organisationen har spridit antisemitism och judehat på nätet. Förtroendevalda har hyllat terrororganisationen Hamas och använt sig av beskrivningar som stora män som har besvarat den gudomliga uppmaningen från Muslimska Brödraskapet. Sida har bidragit med pengar till Islamic Relief Worldwide i över ett decennium. De senaste tio åren har organisationen sammantaget fått över 761 miljoner kronor från Sida. Enbart 2020 låg summan på över 121 miljoner kronor.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad gör statsrådet för att säkerställa att svenska skattemedel inte tilldelas till organisationer som sprider antisemitism, och är statsrådet beredd att stoppa stödet till Islamic Relief Worldwide?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-09-10 Överlämnad: 2020-09-11 Anmäld: 2020-09-15 Svarsdatum: 2020-09-16 Sista svarsdatum: 2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga