Blyhagelammunition vid våtmarker

Skriftlig fråga 2019/20:1772 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-08
Överlämnad
2020-07-09
Besvarad
2020-07-23
Sista svarsdatum
2020-07-23
Svarsdatum
2020-07-23
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

EU:s förslag om förbud mot blyhagel har väckt mycket kritik. Dels för att det flyttar frågor av nationell kompetens, vilket jaktfrågorna är, till överstatlig nivå, dels för att förslaget är dåligt. Det finns dessutom misstankar om att intresseorganisationer har skrivit expertgruppens dokument.

Om förslaget blir verklighet kommer det att vara förödande för svensk jakt. Enligt förslagets definition av våtmark omfattas nästan hela Sverige, och det inkluderar även tillfälliga våtmarker som uppstår vid regn eller snösmältning. Förslaget är också tveksamt ur ett rättssäkerhetsperspektiv eftersom jägare som befinner sig på våtmark med blyhagelpatroner i fickan måste bevisa att de ska användas till annan jakt för att inte bli skyldig till brott.

På grund av covid-19 krisen blir det inget fysiskt möte för Reachkommittén, utan ledamöterna måste votera skriftligt om förslaget senast den 15 juli.

Användning av ammunition i form av blyhagel vid våtmarker är redan förbjudet i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ställer sig ministern och regeringen till EU:s förslag om förbud mot blyhagel?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1772 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/01142/Ke

Miljö

departementet

Miljö- och klimatm

inistern

samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1772 av Boriana Åberg (M)
Blyhagelammunition vid våtmarker

Boriana Åberg har frågat mig hur jag och regeringen ställer oss till EU:s förslag om förbud mot blyhagel.

Bly är på grund av sin giftighet ett av de farligaste ämnen vi känner till, både för människors hälsa och miljön. Bly är reproduktionstoxiskt, skadar nervsystemet, våra inre organ och misstänks kunna orsaka cancer. Foster och barn, i synnerhet barn som ammas, är extra känsliga. Bly är mycket giftigt för den akvatiska miljön. Eftersom bly är ett grundämne bryts det inte ner, utan finns kvar. Bly är ett så kallat tröskellöst ämne. Det innebär att det inte finns någon säker nivå för exponering för bly.

Att bly ska fasas ut har varit en svensk målsättning under många år. Det är en del av miljökvalitetsmålet giftfri miljö. Det slogs fast i proposition 2013/14:39 På väg mot en giftfri vardag.

I Sverige finns idag ett förbud mot blyhagel för jakt i våtmark och sportskytte. I de flesta EU-länder finns det begränsningar för användning av blyhagel i våtmarksområden. De länder som har infört totalförbud mot blyhagel uppger att det fungerar bra där.

Reachförordningen reglerar kemiska ämnen i sig, i blandningar och i vissa fall vid förekomst i varor. Ammunition är en vara och därför kan dess kemiska innehåll regleras i Reachförordningen om det bedöms vara angeläget ur ett riskminskningsperspektiv och om det finns lämpliga alternativ. Kommissionen har gett Echa i uppdrag att ta fram ett förslag till begränsning av bly i hagel för jakt i våtmarksområden. Syftet med förslaget är att begränsa användningen av bly eftersom det finns alternativ som är bättre för människors hälsa och miljön. Den föreslagna begränsningen använder sig av Ramsarkonventionens definition av våtmark. Det är den enda överenskomna enhetliga definition av begreppet våtmark som finns. Sverige har ratificerat konventionen.

Begränsningen bedöms kunna förhindra att 4 000 ton bly per år sprids i våtmark inom EU, vilket skulle kunna förhindra cirka en miljon sjöfåglars död varje år. Det gäller fåglar som förgiftas och dör till följd av att de har ätit blyhagel som ligger kvar i mark och sjöbottnar. Till det kommer sekundärförgiftning av rovdjur och asätare samt risker för människor som äter blyförgiftat kött.

I processen med att ta fram förslag till EU-gemensam begränsning granskas underlagen av två olika vetenskapliga kommittéer, en för riskbedömning och en för analys av samhällsekonomiska konsekvenser. Ledamöterna i dessa kommittéer är invalda på personliga meriter och kompetens. I framtagandet av förslag till användningsbegränsningar inom EU görs alltid en gedigen samhällsekonomisk avvägning, där ingår bland annat en genomgång av alternativ och ekonomiska avvägningar görs.

Omröstningar i Reachkommittén sker alltid på instruktion från regeringen. Den svenska representanten hade instruktion från regeringen att rösta för ett förbud. Omröstningen drogs tillbaka av kommissionen innan den avslutades. Hur kommissionen nu avser att gå vidare har man ännu inte informerat medlemsstaterna om.

Stockholm den 23 juli 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.