Branden på Polarbröds fabrik

Skriftlig fråga 2020/21:2885 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-17
Överlämnad
2021-05-18
Anmäld
2021-05-19
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Natten till måndagen den 24 augusti 2020 brann Polarbröds fabrik i Älvsbyn ned till grunden. Ett mycket hårt slag för kommunen och Norrbotten.

En vecka senare, den 31 augusti, besökte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med statsministern Älvsbyn och lovade inför ett medieuppbåd att regeringen skulle hjälpa Älvsbyn. Arbetsmarknadsministern säger bland annat i en intervju till SVT Älvsbyborna ska veta det att hela regeringens fulla stöd finns bakom Älvsbyborna och företaget. Och vi kommer att göra det som står i vår makt för att se till att stötta upp både företaget och Älvsbyn.

Några månader senare, kvällen före julafton, meddelar regeringen sitt beslut att inte tillåta gruvbrytning i Laver, strax utanför Älvsbyn. En gruva som direkt och indirekt hade gett mer än 3 000 arbetstillfällen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad har ministern och regeringen hittills gjort för att hjälpa Älvsbyn efter den dramatiska branden på Polarbröds fabrik?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2885 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/ 01168/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2885 av Mattias Karlsson (M)
Branden på Polarbröds fabrik

Mattias Karlsson har frågat mig vad jag och regeringen hittills gjort för att hjälpa Älvsbyn efter den dramatiska branden på Polarbröds fabrik.

När anställda varslas om uppsägning aktiveras Arbetsförmedlingens varselorganisation. Arbetsförmedlingen har stor erfarenhet av att agera vid större varsel och har särskilda rutiner för dessa situationer. I samband med större varsel har Arbetsförmedlingen möjlighet att samverka med arbetsgivaren som varslat om uppsägning, arbetstagar- och omställningsorganisationer och kommunen men även vid behov med regionerna, Tillväxtverket och länsstyrelsen. Även det stöd som parternas omställningsorganisationer erbjuder till personer som sägs upp fyller en viktig roll för omställningen vid större varsel.

För att hantera konsekvenserna vad gäller arbetstillfällen i Älvsbyns kommun har Arbetsförmedlingen upparbetat ett tätt samarbete med Polarbröd, kommunen, Region Norrbotten och länsstyrelsen. Arbetsförmedlingen har även en etablerad dialog med näringsliv, berörd omställningsorganisation och folkhögskolan i Älvsbyn för att på bästa sätt samordna de insatser som krävs. Det handlar om att vid behov kunna erbjuda Polarbröds tidigare anställda arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

För den som blir arbetslös kan hela Arbetsförmedlings verktygslåda med program och insatser användas utifrån aktuellt regelverk och de behov som den arbetssökande har. Arbetsförmedlingen har ett aktivt samarbete kring den arbetsmarknadsutbildning som bedrivs i regionen runt Älvsbyn. Anpassade utbildningar och moduler har enligt Arbetsförmedlingen tagits fram för Polarbröds tidigare anställda för att kunna tillgodose företagets kompetensbehov i den nya verksamheten som nu byggs upp. Det handlar bland annat om kompetens inom livsmedelskunskap och processtekniska delar. Målsättning är att samtliga som går denna arbetsmarknadsutbildning ska erbjudas arbete. Utöver dessa utbildningar finns det enligt Arbetsförmedlingen även tillgång till andra utbildningar för de som sagts upp på Polarbröd.

Regeringen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronapandemin. Många av dessa åtgärder kommer underlätta också i Älvsbyn. Det gäller bl.a. förändringarna i a-kassan som innebär att fler omfattas av den ekonomiska trygghet som a-kassan ger under omställning till nytt arbete. Regeringen har också tillfört medel för fler platser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och utbildning inom universitet och högskola, vilket kan underlätta för den som vill fördjupa sin kompetens inom sitt yrke eller växla till ett annat yrke.

Regeringen fortsätter att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden.

Stockholm den 26 maj 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.