Till innehåll på sidan

Brev från burmesiska parlamentariker till FN:s generalsekreterare

Skriftlig fråga 2006/07:1587 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-28
Anmäld
2007-08-30
Besvarad
2007-09-11
Besvarad
2007-09-12
Svar anmält
2007-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga

2006/07:1587 Brev från burmesiska parlamentariker till FN:s generalsekreterare

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I ett brev från den 1 augusti 2007 begär de 92 parlamentsledamöter som valdes vid 1990 års parlamentsval i Burma att FN:s generalsekreterare ska ta ytterligare steg i sitt arbete för demokrati och försoning i landet. Den burmesiska militärjuntan har under mer än 17 års tid förvägrat dessa modiga parlamentariker rätten att utöva sina uppgifter som lagstiftare. När de nu ber om generalsekreterarens hjälp riskerar de själva att drabbas av förföljelser och trakasserier.

Min fråga till utrikesministern är följande:

Vilka konkreta åtgärder har utrikesministern vidtagit eller avser att vidta för att till FN:s generalsekreterare förmedla Sveriges stöd för den specifika plan som presenterades av de 92 parlamentarikerna från 1990 års burmesiska val i deras brev till FN:s generalsekreterare från den 1 augusti 2007?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1587 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 september

Svar på frågorna

2006/07:1586 Kinas och Indiens roll för demokratiseringsprocessen i Burma

2006/07:1587 Brev från burmesiska parlamentariker till FN:s generalsekreterare

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig dels vilka åtgärder jag avser att vidta för att i bilaterala kontakter med Kina och Indien föra upp frågan om demokrati och mänskliga rättigheter i Burma på agendan och dels vilka åtgärder jag avser att vidta för att förmedla Sveriges stöd för brevet från den burmesiska parlamentarikergruppen till FN:s generalsekreterare.

Sverige och andra företrädare för EU har under många år tagit upp frågan om den allvarliga situationen i Burma med Indien och Kina i syfte att få dem att sätta press på den burmesiska regimen att reformeras. Detta har skett i såväl bilaterala som multilaterala sammanhang. Inom ramen för ASEM och EU–Asean-möten för EU även en kontinuerlig dialog med andra asiatiska länder om hur vi gemensamt kan åstadkomma en förändring i Burma. Det är beklagligt att dessa ansträngningar ännu inte krönts med större framgång, men jag kan försäkra att arbetet fortsätter.

För att åstadkomma ett systemskifte i Burma krävs ett aktivt engagemang från alla delar av omvärlden – från regeringar, parlamentariker, enskilda organisationer och andra aktörer – samt ett så starkt inhemskt tryck på regimen som möjligt. De av regimen nyligen framlagda riktlinjerna för en reviderad konstitution går tyvärr inte i rätt riktning. Jag välkomnar därför varmt de burmesiska parlamentarikernas brev till FN:s generalsekreterare och stöder deras vädjan till generalsekreteraren att använda sina good offices för att medverka till en demokratisk förändring i Burma. Sverige stöder självfallet FN:s och generalsekreterarens ansträngningar härvidlag, inte minst det arbete som utförs av generalsekreterarens särskilde rådgivare i Burmafrågan, Ibrahim Gambari.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.