Till innehåll på sidan

Bristande tillgänglighet till sjukvård i norra Sverige i sommar

Skriftlig fråga 2017/18:1546 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-21
Överlämnad
2018-06-25
Sista svarsdatum
2018-07-09
Svarsdatum
2018-07-26
Besvarad
2018-07-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det finns all anledning att vara orolig över sjukvården i norra Sverige i sommar. I Gävleborg har man meddelat att det kommer att ske kraftiga neddragningar i sjukvården, och att tillgängligheten på länets vårdcentraler kommer att försämras. Situationen ser liknande ut i alla län i Norrland.

I Kiruna stängs intensivvården i sommar och patienterna hänvisas till Gällivare som ligger 12 mil därifrån. Även i Gällivare sker kraftiga neddragningar. Detta väcker frågan om turister törs åka på semester till Norrbotten och om de som bor där törs vara kvar i sommar när sjukvården dras ned så kraftigt? I Malmfälten finns en omfattande gruvindustri med de risker detta innebär för medarbetarna. Vad händer vid en allvarlig gruvolycka i Kiruna när det inte finns tillgång till intensivvård i direkt närhet till verksamheten?

Från Kiruna till Luleå är det 34 mil, och från Gällivare till Luleå är det 24 mil. De patienter som är svårast sjuka och kräver mest intensivvård riskerar alltså att få åka över 30 mil för att få adekvat intensivvård.

Regeringen anser alltså att tillgängligheten till sjukvård är god när patienter som behöver intensivvård måste transporteras så långa sträckor. Det finns en utställning i Malmfälten där kvinnor som fött barn i bilar delar med sig av sina berättelser. I socialdemokratiska Sollefteå har BB stängts vilket lett till flera bilförlossningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser socialministern och regeringen att vidta för att komma tillrätta med de stora bristerna i tillgängligheten och de långa avstånden till intensivsjukvård i norra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1546 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/

03849/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1546 av Lars Beckman (M)
Bristande tillgänglighet till sjukvård i norra Sverige i sommar

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att komma tillrätta med de stora bristerna i tillgängligheten och de långa avstånden till intensivsjukvård i norra Sverige.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen och det är en fråga som jag följer nära. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling kopplat till tillgänglighetsmåtten i vårdgarantin.

Landstingen ansvarar för att erbjuda en god hälso- och sjukvård och för att planera sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i behovet av vård hos dem som omfattas av landstingets ansvar. Det är landstingens ansvar att säkerställa att de skattemedel de förfogar över används korrekt och att medborgarna erbjuds en hälso- och sjukvård i enlighet med de lagar som riksdagen har beslutat om. Det är även landstingens ansvar att sjukvården organiseras på bästa möjliga sätt. Vad regeringen kan göra och gör är att ge landstingen goda förutsättningar att ge en god vård, också när avstånden blir långa eller förutsättningarna varierar. Det har den nuvarande regeringen prioriterat högt.

Regeringen granskar kontinuerligt vården, främst genom sina myndigheter men också genom att tillsätta offentliga utredningar. Myndigheternas rapporter innehåller i många fall också landstingsspecifik statistik och resultat, och bidrar till att öppet redovisa och belysa de problem som finns inom hälso- och sjukvården. Det långsiktiga arbete som bedrivs inom utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) är ett exempel på att regeringen har sett ett behov av att nationellt se över lagstiftning och andra åtgärder i syfte att stimulera ett utvecklingsarbete som bland annat ska öka tillgängligheten till vården. Även utredningen Styrning för en mer jämlik vård (S 2017:08) och betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) är goda exempel på detta.

Frågan om tillgänglighet i vården hänger starkt samman med frågor kopplade till kompetensförsörjning. Personalbrist kan exempelvis leda till stängda vårdplatser och inställda operationer. Genom att stötta landstingen för en effektivt organiserad vård, digitalisering och bemanning med rätt kompetens bidrar regeringen till goda förutsättningar för att korta vårdköerna.

Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att komma tillrätta med problemen. De generella statsbidragen har från 2017 höjts med miljardbelopp för landstingen. I regeringens satsning Professionsmiljarden finns bland annat öronmärkta medel för att stimulera fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig inom områden där de nationella behoven är stora. Regeringen har även tillfört medel för utbyggnad av antalet utbildningsplatser på läkar-, barnmorske-, sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna.

Överenskommelsen Goda förutsättningar för vårdens medarbetare omfattar nästan två miljarder kronor och ska kunna användas till exempel till att se över arbetsvillkoren, öka bemanningen och utveckla arbetssätt i vården i syfte att vårdpersonal ska arbeta kvar i vården. Satsningen kompletterar Professionsmiljarden på ett kraftfullt sätt. Regeringen avsätter också 500 miljoner kronor per år 2015 - 2018 för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. För att åstadkomma detta är en av de viktigaste åtgärderna att införa standardiserade vårdförlopp.

En av regeringens nya satsningar, Patientmiljarden, syftar bl.a. till att stimulera införandet av en förstärkt vårdgaranti i primärvården. Regeringen och SKL tecknade i juni en tilläggsöverenskommelse till Patientmiljarden om totalt 600 miljoner kronor. Medel tillförs för att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården och för att korta köerna. I satsningen ingår 400 miljoner kronor som kan användas av landstingen till bl.a. förstärkning under sommaren, till mobila team i primärvården för en snabbare vård nära medborgarna, samt till att vårdens personal används så att alla kompetenser tas till vara, t.ex. i form av multidisciplinära vårdteam. 

Jag bedömer att regeringen i dag, med de historiskt stora satsningar på vården som nu görs, gör omfattande insatser för att förbättra tillgängligheten i vården för patienterna. Det handlar om insatser som på ett långsiktigt sätt stödjer landstingen att utföra sitt viktiga uppdrag och att ta sitt ansvar för att erbjuda en god hälso- och sjukvård.

Stockholm den 26 juli 2018

Annika Strandhäll

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.