Brister i larmcentralens verksamhet

Skriftlig fråga 2019/20:115 av Laila Naraghi (S)

Laila Naraghi (S)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Häromdagen kunde vi läsa i lokaltidningen om en småbarnsmamma i samhället Ruda i Kalmar län som hade vaknat mitt i natten av att någon krossat hennes fönsterrutor. I lägenheten befann sig även hennes två små barn.

Småbarnsmamman gjorde det som vi alla förmodligen skulle göra i samma situation: Hon ringde polisen. Svaret hon fick är helt oacceptabelt. Polisen skulle inte komma om det inte fanns en gärningsman i sikte. Larmcentralen rådde henne att göra en telefonanmälan och ta kontakt med brottsofferjouren.

Det är inte svårt att sätta sig in i hur det skulle kännas att stå ensam mitt i natten med två små barn när en eller flera okända personer har krossat fönsterrutor i ens hem, den plats som ska vara vår trygghet. I sådana situationer måste samhället visa sin styrka. Ingen ska behöva få det svar som småbarnsmamman fick.

Av artikeln framgår att larmsamtalet troligen kom till Malmö. I artikeln berättar polisens lokala förundersökningsledare i Kalmar län om tidigare liknade problem: ”Jag har varit med om liknande skräckexempel där brottsoffren uppmanats att städa upp brottsplatsen och det varit omöjligt i efterhand att jobba vettigt. Vår arbetssituation är orimlig just nu inte minst på utredningssidan.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av bristerna i larmcentralens verksamhet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-08 Överlämnad: 2019-10-09 Anmäld: 2019-10-10 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga