Brister inom Rikspolisstyrelsen

Skriftlig fråga 2005/06:469 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-24
Anmäld
2005-11-24
Besvarad
2005-11-30
Svar anmält
2005-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga 2005/06:469 av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Brister inom Rikspolisstyrelsen

Riksrevisionen har riktat kraftig kritik mot Rikspolisstyrelsen och dess sätt att leda och styra polisens verksamhet. I rapporten går Riksrevisionen så långt att man säger: ”Rikspolisstyrelsen har genom sin passiva styrning inte givit polismyndigheterna några incitament till att prestera bra resultat.”

Den bristande styrningen har lett till att riksdagens och regeringens uppställda mål har fått litet genomslag i verksamheten. Bristerna kan vara en förklaring till att antalet anmälda brott ökar och att uppklaringsprocenten, där brottet knyts till en gärningsman, är oroväckande låg i Sverige.

Rapporten måste fungera som en väckarklocka och leda till kraftfulla åtgärder från regeringen. I slutändan är det regeringen som bär ansvaret och ska svara för medborgarnas självklara rätt till trygghet mot att utsättas för brott. Alltför många upplever att den tryggheten är på väg att försvinna.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att komma till rätta med de brister inom Rikspolisstyrelsen som Riksrevisionen lyfter fram?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:469 besvarad av

den 30 november

Svar på fråga 2005/06:469 om brister inom Rikspolisstyrelsen

Justitieminister Thomas Bodström

Ulf Sjösten har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att komma till rätta med de brister inom Rikspolisstyrelsen som Riksrevisionen lyfter fram.

Riksrevisionens rapport är en bild av polisens verksamhet. Rapporten utgår i sin analys från hur verksamheten såg ut fram till och med år 2004 och mycket har hänt sedan dess.

Regeringen har de senaste åren gjort kraftiga satsningar på polisen som enligt Rikspolisstyrelsen bland annat har inneburit en ökning med över 1 200 poliser på bara några få år. Polisarbete är naturligtvis inte bara en fråga om resurser. Det är också viktigt att fokusera på effektiviteten i polisens arbete för att säkerställa att den hittills gjorda satsningen bär frukt.

I arbetet med att förbättra uppföljningen av polisens verksamhet har därför Rikspolisstyrelsen utvecklat ett nytt resultat- och uppföljningssystem. Denna nya modell för resultatuppföljning träder i kraft om några veckor.

En väl fungerande resultatuppföljning är ett viktigt instrument för styrningen av polisens verksamhet. Regeringen följer noga utvecklingen inom polisen och förväntar sig att polismyndigheterna efter de satsningar som gjorts kraftigt ska förbättra bland annat uppklaringen av brott.

Andra satsningar som kan nämnas i detta sammanhang är bland annat införandet av polisens nationella utredningskoncept som leder till att brott utreds snabbare och polisens underrättelsemodell som bland annat innebär ett förnyat sätt att planlägga det brottsförebyggande arbetet.

Jag vet dessutom att rikspolischefen har tagit initiativ till en ny ändamålsenlig organisation för Rikspolisstyrelsen, en organisation som tas i bruk den 1 januari 2006.

Jag följer utvecklingen inom polisen med stort intresse och kommer att vidta ytterligare åtgärder om jag bedömer det nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.