Brott mot knivlagen

Skriftlig fråga 2019/20:787 av Johan Pehrson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-22
Överlämnad
2020-01-22
Anmäld
2020-01-23
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För att skapa ett tryggare samhälle är det av yttersta vikt att bryta den pågående utvecklingen att personer med kriminellt beteende beväpnar sig. En viktig del i detta är en ändamålsenlig utformning av förbudet mot att bära kniv på allmän plats, den så kallade knivlagen.

I dag är påföljden för brott av normalgraden mot knivlagen böter eller fängelse i högst sex månader. Detta gör att livsstilskriminella kan sätta i system att betala böter och sedan fortsätta att utöva sin verksamhet beväpnade med kniv. Det som lagstiftaren tänkt som en straffsanktion blir då i de kriminellas ögon en användaravgift. Detta är inte rimligt.

Om någon påträffas med kniv på sig på en offentlig plats, och omständigheterna gör att det skäligen kan befaras att kniven kan komma till brottslig användning, bör inte böter ingå i straffskalan. Likaså bör böter inte vara aktuellt vid återfall i brott.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När kommer regeringen att lägga fram förslag till skärpta minimistraff för brott mot knivlagen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:787 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju20

20

/00

27

0/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:787 av Johan Pehrson (L)

Brott mot knivlagen

Johan Pehrson har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson när regeringen kommer att lägga fram förslag till skärpta minimistraff för brott mot knivlagen. Frågan har överlämnats till mig.

Knivar kan användas vid allvarliga brott som rån, misshandel och mord. Det är därför angeläget att antalet knivar som bärs på allmän plats minskar. Om en kniv kommer till brottslig användning vid exempelvis ett rån gäller naturligtvis andra straffskalor än de som finns i knivlagen.

Riksdagen avslog i april 2019 en motion om en översyn av knivlagen med hänvisning till att de nuvarande straffskalorna i knivlagen är adekvata. Regeringen följer dock utvecklingen noga.

Stockholm den 29 januari 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.