brott som begås av asylsökande

Skriftlig fråga 2001/02:1583 av Elindersson, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-02
Besvarad
2002-09-17
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 september

Fråga 2001/02:1583

av Lars Elindersson (m) till justitieminister Thomas Bodström om brott som begås av asylsökande

Enligt uppgift avser regeringen att aktualisera ett särskilt handläggningsförfarande för asylsökande som dömts för brott, som innebär att begäran om asyl kan behandlas med förtur, och vederbörande omgående kan utvisas till sitt hemland.

I samband med att information om detta framförts i medierna har från polis- och åklagarhåll påpekats att effekten av denna åtgärd sannolikt är begränsad, eftersom polisens och åklagarmyndigheternas handläggningstider ofta är så långa, att en stor del av de brott som begås av asylsökanden inte hamnar i domstol förrän vederbörandes ansökan om asyl redan prövats.

Samtidigt har framkommit att personer som begår brott, som normalt inte föranleder frihetsberövande, på grund av väntetiden mellan gripandet och eventuell rättegång kan fortsätta sin brottsliga verksamhet under lång tid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

Är statsrådet beredd att införa särskilda prioriteringsregler när det gäller polisens och åklagarmyndighetens handläggning av brott som begås av asylsökande personer, t.ex. att sådana brott ska leda till åtal inom högst 30 dagar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1583 besvarad av

den 17 september

Svar på fråga 2001/02:1583 om brott som begås av asylsökande

Justitieminister Thomas Bodström

Lars Elindersson har frågat mig om jag är beredd att införa särskilda prioriteringsregler när det gäller polisens och åklagarmyndighetens handläggning av brott som begås av asylsökande personer, t.ex. att sådana brott ska leda till åtal inom högst 30 dagar.

I ett svar från den 12 september på en liknande fråga från Lars Elindersson visade bistånds- och migrationsministern att det redan inom ramen för gällande rätt finns möjligheter till särskilt skyndsam handläggning av den aktuella typen av ärenden. Jag vill i de delarna bara lägga till att det naturligtvis är viktigt att Rikspolisstyrelsen och Migrationsverket har ett nära samarbete kring dessa ärenden.

Det är av flera skäl viktigt att brott utreds så snabbt som möjligt. Sannolikheten för att brotten klaras upp ökar. Gärningsmännen får en snabb reaktion från samhället och brottsoffrens tid i ovisshet förkortas. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder för att tiden från anmälan till rättslig prövning ska minska. För snart två år sedan tillsattes en utredning som bl.a. ska undersöka möjligheterna att förkorta den genomsnittliga genomströmningstiden. Utredningen har hittills lämnat fyra delbetänkanden av vilka ett redan har lett till lagstiftning. Regeringen har dessutom i regleringsbreven för rättsväsendets myndigheter fört in mål om att genomströmningstiderna ska förkortas. Regeringens betoning av att de enskilda myndigheterna ska se till hela rättskedjans arbete motiveras också av behovet av snabbare handläggning.

Prioriteringar inom brottsbekämpningen ska avgöras av brottens karaktär, inte av vem som är gärningsman. Enda undantaget är brott som begås av ungdomar. Skälet till att sådana ärenden ska behandlas skyndsamt och inom vissa angivna tidsfrister är att det är viktigt att ungdomar som har begått brott möts av en snabb och entydig reaktion från samhällets sida. Samhället måste även i de ungas eget intresse markera att brottslighet är något som inte tolereras.

Mot bakgrund av det ovanstående är jag inte beredd att verka för införande av det slag av prioriteringsregler som Lars Elindersson efterfrågar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.