Brottslighet och corona

Skriftlig fråga 2019/20:1139 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-02
Överlämnad
2020-04-03
Anmäld
2020-04-07
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Krisen med spridning av coronaviruset gör att kriminella utnyttjar möjligheten att sko sig på andra människors utsatta situation. Det har rapporterats om att kriminella har riktat in sig på dem i riskgruppen och erbjudit sig att utföra tjänster åt dem för att komma åt deras ägodelar.

Detta uppmärksammades snabbt av ett antal kommuner, och för att de med störst behov av hjälp ska kunna känna sig trygga har kommunerna skapat egna säkra metoder för att garantera att inte bedragare ska utnyttja de mest sårbara.

Men eftersom hela vårt samhälle påverkas av coronaviruset måste också kriminella hitta nya vägar när våra konsumtionsmönster förändras, samtidigt som leveransvägar kan vara blockerade för kriminella gäng och den organiserade brottsligheten.

Analysen är att social oro tilltar med kris och att det i spåren av detta sker, och kommer att ske, kriminella handlingar såväl ute i samhället som inom hemmets väggar för kvinnor och barn. Samtidigt så påverkas också brottsligheten av hur covid-19 slår mot polisorganisationen när poliser blir sjukskrivna och blir borta från arbetet.

Med anledning av ovan vil jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder, såväl preventiva åtgärder som straffskärpningar, med anledning av covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1139 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:1139 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Brottslighet och corona

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder, såväl preventiva åtgärder som straffskärpningar, med anledning av covid-19.

Det finns dessvärre många exempel på hur kriminella utnyttjar människor i utsatta situationer. Det är inte något unikt för den kris som hela världen nu har drabbats av. Men spridningen av det nya coronaviruset medför givetvis att det finns en risk för att ny brottslighet uppstår, eller att redan kända fenomen förstärks. Väldfärdsbrott, tillgreppsbrott och cyberrelaterad brottslighet är brottskategorier där det enligt Polismyndigheten finns en sådan ökad risk. Våld i nära relation är också något som riskerar att öka när människor isoleras i sina hem. Även de stängda gränserna kan medföra spänningar inom kriminella miljöer eftersom tillgången på till exempel narkotika och vapen kan minska.

Samtidigt finns indikationer på att de anmälda brotten överlag minskar just nu, även om det ännu är för tidigt att veta exakt hur mycket. Även antalet händelser som behöver hanteras av poliser i yttre tjänst har minskat liksom antalet internationella ärenden. Polismyndighetens resursförmåga är god i nuläget. Om myndigheten hamnar i en situation med ett väsentligt större bortfall av personal än man har idag finns det en god beredskap för hur man fortsatt ska klara sitt uppdrag. Sammantaget har den här situationen inneburit att Polismyndigheten har kunnat fördela om personal för att stärka upp till exempel utredningsverksamheten och det brottsförebyggande arbetet. Det ger goda möjligheter att kunna följa brottsutvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder mot den brottslighet som kan följa i coronakrisens spår. Att Polismyndigheten kan utveckla både det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet är också möjligt tack vare att regeringen nu genomför den största satsningen någonsin på Polismyndigheten.

Regeringen har under senare år vidtagit ett stort antal åtgärder för att stävja organiserad och systematisk välfärdsbrottslighet. Det är viktigt att de åtgärder regeringen nu vidtar på grund av coronaviruset inte leder till att nya möjligheter öppnas för missbruk av välfärdssystemen. Skatteverket har till exempel lånat ut 100 anställda till Tillväxtverket för att hjälpa till med handläggningen och öka kontrollerna och därmed förhindra att systemet för korttidspermitteringar missbrukas.

Vi har under de senaste mandatperioderna även lyft det generella brottsförebyggande arbetet genom förstärkningar av Brottsförebyggande rådet. Vi har dessutom inrättat brottsförebyggande samordnare vid länsstyrelserna och vi har presenterat det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år, Tillsammans mot brott. När det gäller stöd till de som utsatts för brott har regeringen genom en höjning av avgiften till brottsofferfonden sett till att brottsofferjourerna fått betydligt mer resurser över tid. Detsamma gäller kvinno- och tjejjourer. Regeringen har därutöver nyligen presenterat ett samlat paket för att stärka tryggheten där vi har aviserat att det totalt kommer att tillföras sammanlagt 750 miljoner kronor redan under innevarande år. Vi har också drivit igenom mer än 50 straffskärpningar.

Regeringen för en kontinuerlig dialog med myndigheterna och är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att möta tidiga tecken på förändringar i kriminaliteten som en följd av coronaviruset.

Stockholm den 15 april 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.