Burma och EU-ordförandeskapet

Skriftlig fråga 2008/09:949 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-15
Anmäld
2009-05-15
Besvarad
2009-05-20
Svar anmält
2009-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga

2008/09:949 Burma och EU-ordförandeskapet

av Matilda Ernkrans (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Burma är allvarlig. Militärregimen behåller ett starkt grepp över landet. Många människor lider svårt och många har tvingats på flykt. Några har fått sin tillflykt och sin vardag säkrad här i Sverige. De är trygga men tankarna och engagemanget för deras landsmän lever kvar, engagemanget för ett demokratiskt Burma. Många sätter sitt hopp till Sverige under det svenska EU-ordförandeskapet.

Sveriges tidigare statsminister, Göran Persson (s), lanserade en idé om en internationell konferens i Sverige för ett demokratiskt Burma – ett initiativ för att samla internationella aktörer som FN, EU, Asean med flera med fokus på att finna en gemensam strategi och policy gentemot Burma. Den nuvarande regeringen har hittills inte fångat upp den idén. Men än är det inte för sent.

Min fråga till Sveriges utrikesminister blir därför:

Vilka åtgärder ämnar utrikesministern vidta under det svenska ordförandeskapet för att försöka samordna det internationella samfundets strategi och policy gentemot Burma?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:949 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 maj

Svar på frågorna

2008/09:948 Initiativ för Aung San Suu Kyi

2008/09:949 Burma och EU-ordförandeskapet

Utrikesminister Carl Bildt

Matilda Ernkrans har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att sätta press på militärjuntan att släppa Aung San Suu Kyi. Vidare ställs även frågan vilka åtgärder jag avser att vidta under det svenska ordförandeskapet för att försöka samordna det internationella samfundets strategi och policy gentemot Burma. Jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

Jag delar till fullo Matilda Ernkrans oro över situationen i Burma. Det internationella samfundet har under lång tid och på bred front sökt förmå militärjuntan i Burma att uppfylla sina åtaganden och vidta demokratiska reformer.

Att Aung San Suu Kyi återigen har arresterats och riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff, är djupt oroväckande. Rapporterna om hennes sviktande hälsa understryker ytterligare vikten av att hon omedelbart frisläpps. EU gjorde omgående uttalanden som starkt fördömde den burmesiska regimens agerande och uppmanade regimen att omgående frisläppa Aung San Suu Kyi.

Vid det senaste utrikesministermötet i Bryssel den 18 maj diskuterades arresteringen av Aung San Suu Kyi utförligt. Det råder en bred samstämmighet inom EU kring behovet att fortsatt sätta press på den burmesiska regimen för att få till stånd ett omedelbart frisläppande. Rådet påminde även om sin beredskap att utöka och stärka de restriktiva åtgärderna mot Burma i ljuset av utvecklingen i landet.

Inom EU förlängdes nyligen den gemensamma ståndpunkten gentemot Burma, inklusive de restriktiva åtgärderna riktade mot företrädare för regimen. I samband med förlängningen av den gemensamma ståndpunkten antog ministerrådet även slutsatser som återupprepade kravet att Aung San Suu Kyi, liksom samtliga övriga politiska fångar, skulle frisläppas. Rådsslutsatserna återupprepade även EU:s krav på bland annat demokratisk utveckling, respekt för mänskliga rättigheter och respekt för etniska minoriteter.

Det är av yttersta vikt att upprätthålla momentum i det internationella engagemanget och verka för att trycket på regimen består. FN-processen förblir den centrala mekanismen för att samordna det internationella samfundets politik gentemot Burma. Vid utrikesministermötet den 27 april återupprepade EU sitt fulla stöd för denna process. Jag välkomnar att olika FN-sändebud redan i år har gjort tre besök till landet och att FN:s generalsekreterare har beredskap för ett återbesök. Sverige och EU arbetar aktivt för att ett sådant återbesök ska kunna komma till stånd. 

EU:s särskilde sändebud för Burma, som tillsattes på svenskt initiativ, har som sin främsta uppgift att stödja FN-processen. Sverige kommer även under sitt EU-ordförandeskap att aktivt engagera det särskilda sändebudet i att på bästa sätt stödja FN-processen.

I samband med det möte som äger rum mellan europeiska och asiatiska utrikesministrar i Hanoi den 25–26 maj, kommer även ett särskilt möte att hållas mellan EU och Burmas utrikesminister och som jag, tillsammans med det tjeckiska ordförandeskapet, kommer att leda. Självfallet kommer även kravet på ett frisläppande av Aung San Suu Kyi, liksom av samtliga övriga politiska fångar, att återigen föras fram. Vid mötet i Hanoi ges även ett viktigt tillfälle att diskutera situationen i Burma med de regionala aktörerna och uppmana dessa att sätta ytterligare press på militärjuntan. Det är framför allt de inflytelserika aktörerna i regionen, dvs. Kina, Indien och Asean, som har störst möjlighet att påverka Burma. EU har därför också i veckan genomfört demarcher i asiatiska huvudstäder om vikten av att fördöma arresteringen av Aung San Suu Kyi och kräva ett omedelbart frisläppande. EU:s särskilde sändebud för även en kontinuerlig dialog med de regionala aktörerna i syfte att öka den internationella samordningen gentemot Burma.

Burma kommer fortsatt att stå högt på EU:s utrikespolitiska agenda under det svenska ordförandeskapet. Regeringen kommer att noggrant följa utvecklingen i landet och har beredskap att, tillsammans med FN och inom EU, stärka det internationella trycket mot regimen i Burma för att få till stånd en demokratisk utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.