Till innehåll på sidan

Comprehensive cancer centers i Sverige

Skriftlig fråga 2019/20:358 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-12
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Cancerfondsrapporten 2019 – Forskning lyfter Cancerfonden fram förslaget att Sveriges universitetssjukhus ackrediteras som cancercentrum (comprehensive cancer center) via den europeiska cancerorganisationen, OECI. Cancerfonden betonar att denna modell präglar de mest framgångsrika cancersjukhusen i världen. Det sjukhus som ligger i framkant i Sverige är Karolinska universitetssjukhuset, som redan ingår i en struktur av samarbete mellan sju av Europas främsta kraftcentrum inom cancerområdet.

Moderaterna driver sedan länge förslaget att regeringen ska ge i uppdrag att ta fram en plan för etablering av comprehensive cancer centers i Sverige. Detta i huvudsakligt syfte att arbeta med ackreditering som ett sätt att säkerställa högsta möjliga kvalitetsstandard. Detta ska då gälla cancercentrum som utmärks av såväl grundforskning som klinisk forskning, utbildning och kompetensutveckling av vårdpersonal samt cancerförebyggande arbete. Vi delar därtill Cancerfondsrapportens bedömning att Sverige realistiskt sett kan utforma två till tre heltäckande comprehensive cancer centers och att resterande universitetssjukhus ackrediteras på den lägre nivån cancer center.

Moderaterna har i många år föreslagit att det ska tas fram en ny uppdaterad nationell cancerstrategi, i syfte att stärka den långsiktiga medicinska vården och forskningen gällande cancersjukdomar och att prioritera att korta köerna inom cancervården. Sverige har goda möjligheter att ha en medicinskt världsledande cancersjukvård utan långa vårdköer. Dessa möjligheter, inte minst cancerforskningen, måste emellertid tas till vara på ett mycket bättre och mer metodiskt och strukturerat sätt än i dag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att ta fram en plan för ackreditering av nationella heltäckande kvalitetssäkrade cancercentrum (comprehensive cancer centers)?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:358 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:358 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Comprehensive cancer centers i Sverige

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att ta fram en plan för ackreditering av nationella heltäckande kvalitetssäkrade cancercentrum (comprehensive cancer centers).

Sverige cancervård ska vara i världsklass och cancerforskningen ska vara en integrerad del av vården. I den nationella cancerstrategin från 2009 anges att det är naturligt och önskvärt att en eller två regionala cancercentrum (RCC) på längre sikt uppnår sådan kvalitet och styrka att de kvalificerar sig som Comprehensive Cancer Centre (CCC) enligt etablerade internationella kriterier. Det är därför positivt att delar av Skånes universitetssjukhus, Akademiska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset är i en process för att ackrediteras till CCC via den europeiska cancerorganisationen, OECI. Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det landstingen som är huvudmän för hälso- och sjukvården och för hur sjukvården organiseras. Det står därmed landstingen fritt att ansöka om ackreditering.

I överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting för 2019 ingår ett stöd till RCC:s verksamhet. RCC stärker klinisk forskning och innovation för att vetenskapliga framsteg snabbt ska komma cancerpatienter till del. Som en del i överenskommelsen för 2019 tar RCC bland annat fram ett förslag på en modell för att inkludera patienter i kliniska cancerstudier. Vid RCC pågår också arbete för att höja kvaliteten i vården genom exempelvis standardiserade vårdförlopp, nationella vårdprogram och kvalitetsregister.

Cancerforskning är avgörande för genererande av ny kunskap om cancer. Regeringen ger på olika sätt stöd till cancerforskning. Regeringen har nu även inlett arbetet med en forskningspolitisk proposition som planeras till hösten 2020.

Stockholm den 20 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.